El portaveu del PNB en el Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat aquest dijous que "no descarta" una repetició de les eleccions generals i ha considerat que la primera quinzena d'octubre "serà clarificadora" en aquest sentit. "Pot passar que el president en funcions i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, decideixi que li convenen més uns nous comicis, o que algun dels partits necessaris per a la seva investidura digui que no i que tot se'n vagi en orris. Sánchez ho intentarà, però no serà fàcil", ha argumentat Esteban en una entrevista a Ràdio Popular. Quant al primer argument d'Esteban, cal recordar, que, segons els sondejos d'intenció de vot del darrer CIS, els que més es van apropar al resultat final del 23-J, en cas de repetició electoral el PSOE pujaria i no necessitaria el 'sí' de Junts per formar govern. 

El diputat jeltzale al Congrés ha assegurat que en aquest moment "no se sap què ocorrerà", i ha apuntat també a l'"estira-i-arronsa, i la pugna electoral" que mantenen Junts i ERC, amb una competició per veure qui posa el llistó més alt, per a engrandir-se davant l'electorat compartit i evitar una imatge de debilitat o de plegar-se davant l'Estat. "Indubtablement, cal aprofitar el moment per a parlar de la qüestió territorial, però intentar tancar temes concrets, per exemple un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, col·loca al PSOE en una tessitura de no poder tirar endavant", ha exposat en relació amb les condicions que poden presentar ERC i Junts per a donar finalment el seu 'sí' a la investidura de Sánchez.

Dur contra Feijóo

Pel que fa a la investidura fallida del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, Esteban ha valorat que "era innecessari estar un mes donant voltes al no-res quan se sabia des del principi que no comptaria amb els vots necessaris". Segons ha assenyalat el diputat del PNB, Feijóo no va presentar un programa de govern en la investidura i ha subratllat que "pràcticament des del principi es va centrar en l'amnistia, quan en data d'avui no se sap res d'això". Esteban també ha criticat que en matèria econòmica els seus plantejaments van "ser contradictoris: va proposar abaixar els impostos i incrementar les ajudes, sense més precisió, com si fos una fórmula màgica". "Se sabia perdedor abans de la investidura", ha resumit, i ha mantingut que el "detall lleig" que va tenir amb el PNB en respondre-li en el Congrés conjuntament amb EH Bildu respon al fet que "aquest discurs li retroalimenta amb més vots en la resta de l'Estat".

Aragonès posa sobre la taula el referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir durant el debat de política general d'aquesta setmana al Parlament que "el futur president del govern espanyol s'ha de comprometre a trobar entre tots la via perquè Catalunya voti sobre el seu futur, incloent-hi la seva independència". Aragonès va subratllar que els resultats de les eleccions generals ofereixen "l'oportunitat" per obrir aquesta negociació. "El nostre deure és aprofitar-ho", va alertar, tot just dirigint-se a Junts per demanar "unitat". Una demanda, però, que és a hores d'ara una línia vermella pel PSOE, que només està disposat a oferir una amnistia als encausats pel procés a canvi del suport de l'independentisme a la seva investidura. 

Possible repetició electoral

Com alerta Aitor Esteban, la possibilitat de repetició electoral és una realitat que s'ha de tenir present. De moment, després de la investidura previsiblement fallida d'Alberto Núñez Feijóo aquesta setmana, serà el torn de Pedro Sánchez, i, de moment, tampoc no té els suports necessaris, a l'espera d'arribar a un acord final amb l'independentisme català. Amb els 121 diputats del PSOE i els 31 de Sumar, més els previsibles suports d'EH Bildu, PNB i BNG, sumen 164, a 12 de la majoria absoluta necessària de 176. Necessita, doncs, els 7 diputats d'ERC i els 7 de Junts, que exigeixen, a més de l'amnistia, obrir camí cap a una eventual autodeterminació de Catalunya a través de referèndum, una condició que pot fer descarrilar les negociacions amb el PSOE.