Escaramussa a l’hemicicle del Congrés dels Diputats. La presa en consideració de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ no només ha certificat aquest dimarts la fractura entre els dos socis del govern espanyol, sinó que ha aconseguit dividir els socis d’investidura que acostumen a donar el seu suport a l’executiu de PSOE i Podemos. Les desavinences entre aquestes dues formacions s’han encomanat als aliats parlamentaris de Pedro Sánchez; alguns s’han hagut de situar al costat dels socialistes, mentre que d’altres han abraçat la formació morada.

Així doncs, el PSOE no ha pogut evitar plantar-se al debat de la presa en consideració d’aquesta reforma sense el suport de Podemos; i amb el PP i Vox fent-li l’abraçada de l’os. La formació morada ha aconseguit situar de la seva banda Esquerra Republicana i Bildu, que han deixat clar que quan toqui votar la proposta —passades les vuit del vespre d’aquest dimarts— ho faran en sentit contrari, com la CUP. Però del costat dels socialistes també s’han situat el PNB i el PDeCAT, que han anunciat que entregaran els seus vots en considerar que la llei té defectes que s’han de corregir. Junts per Catalunya optarà finalment per l’abstenció.

Les cares de PSOE i Podemos eren de pocs amics en la tarda d’aquest dimarts. A més, els socialistes han fet el buit a la ministra Irene Montero, la impulsora de la primera versió —encara vigent— de la llei del ‘només sí és sí’. Només la ministra Ione Belarra, secretària general de Podemos, ha donat suport a la seva companya, situant-se al seu costat durant el debat i comentant amb la màxima responsable d’Igualtat tots els discursos que feien al faristol alguns dels diputats que han participat al debat. La resta de butaques de ministres estaven desèrtiques.

Val a dir, però, que aquest dimarts hi havia sessió de control al Senat; de manera que els socialistes tenen excusa per haver deixat completament sola Montero. Ara bé, també cal assenyalar que, per exemple, aquest mateix dimarts al migdia La Moncloa ha apartat Montero de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. I ha estat la vicepresidenta Nadia Calviño qui ha presentat la nova Llei de Paritat impulsada per l’executiu de Sánchez; quan es tracta d’un text que hauria d’haver defensat Montero com a ministra d’Igualtat. 

Els retrets entre PSOE i Podemos pel ‘sí és sí’

La tensió s’ha multiplicat entre els socis de coalició, que han fet pujar el to de la disputa. La secretària d’Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha defensat el text assegurant que “la millor forma de legitimar-lo és corregir els errors que conté” sent “conseqüents i responsables”. Fernández s’ha dirigit amb duresa a la bancada de Podemos demanant-los que “deixin la hipèrbole” i que parlin de “solucions”. “Estem cansats dels vostres sermons; amb aquesta llei no importa amb qui, sinó per a qui”, ha sentenciat la diputada socialista fent referència a les víctimes de la violència sexual. El PSOE també procura fer equilibris desfent-se del discurs punitivista, que defensa rebaixar les agressions d’aquest tipus endurint el Codi Penal. “Les penes no ens deslliuren dels agressors sexuals; és l’educació i la cultura el que protegeix i evita la violència penal”, ha rematat Fernández.

Ministra Irene Montero Congreso
La ministra Irene Montero, sola a l'hemicicle del Congrés / Foto: Europa Press

En la rèplica, Unidas Podemos ha acusat el PSOE de “trair milers de dones que van cridar als carrers que sense consentiment hi ha agressió sexual”. Segons la diputada morada Lucía Muñoz, la llei d’Irene Montero és “necessària, pionera i celebrada a nivell internacional” i, per això, no entén que els socialistes vulguin tornar al “calvari probatori” i “s’hagin aliat amb Vox i el PP per tornar al Codi Penal de la Manada”. Tot i la plantofada, Muñoz ha allargat la mà als companys de Consell de Ministres. “Estem disposats a negociar, disposats a pujar les penes encara que no vulguem una llei punitivista, disposats a admetre canvis”, ha contestat Muñoz.