Imatge històrica aquest dilluns a la tarda al Parlament: els 135 escons els han ocupat dones, així com la tribuna de convidats. Però més enllà de la fotografia, també és inèdit el consens assolit al primer Parlament de les Dones, una iniciativa pensada i treballada per avançar en les polítiques d'igualtat i iniciar el necessari esfondrament del sistema patriarcal.

La sessió ha coincidit amb el 25è aniversari de la Conferència Mundial de les Dones de Beijin, que l'any 1995 va reunir 17.000 participants i 30.000 activistes. Allà es va plantar la llavor per introduir a l'agenda política les reivindicacions per la igualtat de drets. El Parlament de Catalunya ha volgut recollir aquell testimoni. Les 65 diputades de la cambra i 75 dones membres d'associacions diverses, coordinades pel Consell Nacional de les Dones de Catalunya, han debatut durant un parell d'hores sobre les necessitats i les exigències de la lluita feminista. I el més important, han estat capaces de consensuar una declaració conjunta que han rubricat tant les entitats com la totalitat dels grups parlamentaris, des de la CUP a Cs, que emplaça a "continuar transformant el món amb petits gestos plens de simbologia i de compromís cap al futur".

Per salvar la força de la unanimitat, el document ha acabat sent més aviat genèric, inevitablement de mínims perquè s'hi sumessin totes les sensibilitats. Recull la llista d'aquests compromisos, així com els instruments necessaris perquè puguin complir-se. El primer, que es garanteixin els recursos necessaris, el pressupost, aniquilant "les bases discriminatòries del sistema patriarcal". Al text s'hi denuncia "la fragilitat dels estats per reconèixer els drets humans de les dones, protegir-los i garantir-los". Per això, dues de les principals reclamacions passen per "augmentar el paper de les dones en la presa de decisions respecte a la prevenció i la resolució de conflictes i en la consolidació de la pau" i "continuar visibilitzant el fet que les nenes i les dones són les principals víctimes de les violències". 

foto 3522430

En l'àmbit educatiu, se subratlla que cal que "l'educació no sigui una mera transmissora de la societat patriarcal, sinó que aspiri a fer realitat un altre món possible". En aquest sentit, s'assenyala la importància de "la formació del professorat pel que fa a la incorporació transversal de la perspectiva de gènere, per superar estereotips sexistes". La Declaració de les Dones aborda també els deures pendents a la feina i al sector econòmic. Aquí, l'element essencial és combatre "la precarietat laboral i promoure la igualtat retributiva", la famosa bretxa salarial, el sostre de vidre i el terra enganxós. 

Un dels punts aprovats avui ha tret els colors a la Mesa del Parlament, on la paritat brilla per la seva absència: només hi ha dues dones representades, per cinc homes. "Una de les accions prioritàries és vetllar perquè la paritat de les dones tendeixi al 50% en tots els òrgans de totes les institucions, administracions i organitzacions socials i polítiques i també en els espais d'opinió dels mitjans de comunicació". 

Un dels aspectes on s'hi posa més èmfasi és al dret de les dones i les nenes de viure lliures de violències masclistes. S'exigeix, per exemple, modificar la llei per incloure-hi la violència institucional o establir mecanismes que garanteixin entre d'altres l'atenció de les dones en un temps d'espera no superior als quinze o vint dies. 

"Som aquí per quedar-nos"

La presidenta de del Consell Nacional de Dones de Catalunya ha pres la paraula per avisar que "som aquí per quedar-nos", alhora que ha reconegut que el document òbviament "es queda curt". Malgrat això, s'ha felicitat per la feina feta "en un temps rècord" aconseguint una "declaració de propostes reals, el més important serà convertir el dia d'avui en històric". "Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?", s'ha preguntat. 

foto 3522435

Què n'ha quedat fora?

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la declaració que ha acabat resultant després de setmanes intenses de feina que ha coincidit en període electoral, ha deixat fora tres punts espinosos sobre els quals ha estat impossible trobar un punt intermig de consens entre les posicions més allunyades. Es tracta de la prostitució, el debat sobre els ventres de lloguer i la gestació subrogada i la menció explícita a la repressió contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. 

Forcadell, les preses, les exiliades... i la secretària judicial

Tot i quedar fora de la declaració oficial, des de la presó de Mas d'Enric, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha volgut fer acte de presència al Ple de les Dones de l'única manera que li ha estat possible, per carta. A la missiva, celebra la iniciativa i desitja que "no sigui només un acte fruit de l'oportunitat política, sinó que tingui continuïtat d'acció, perquè en aquests moments és més necessari que mai que dones amb diferents ideologies ens unim i treballem juntes". Forcadell, que defineix el feminisme com "la revolució més important del segle XXI", reconeix la feina feta fins ara, alhora que identifica que "encara ens falta molt". En aquest sentit posa com a exemple "el nombre de dones que hi ha a la Mesa d'aquest Parlament o el nombre d'alcaldesses en poblacions de més de 50.000 habitants". 

Durant la sessió, s'ha tingut un record per a Forcadell, ovacionada només començar, però també per l'altra presa independentista, Dolors Bassa, les exiliades, Marta Rovira, Anna Gabriel, Meritxell Serret i Clara Ponsatí i les represaliades, Anna Simó, Meritxell Borràs, Ramona Barrufet i Tamara Carrasco, aquesta última, present a l'hemicicle. També hi eren les dones Jordi Turull i Jordi Cuixart i la germana de Dolors Bassa. 

Ciutadans no hi ha pogut resistir. Com a rèplica a aquest record de les portaveus independentistes cap a les seves companyes, la representant de Cs ha volgut "recordar la secretària judicial assetjada pels colpistes" el passat 20-S de 2017 a la seu d'Economia. 

No ha estat l'únic moment de tensió. Des de la CUP, ERC i els Comuns, les seves respectives portaveus han aprofitat per ressaltar que la declaració no arriba tan lluny com haurien desitjat, però han afirmat que era l'única possible. Natàlia Sánchez, de la CUP, ha impugnat el feminisme liberal de Cs. Al seu torn, la portaveu taronja Noemí de la Calle ha respost que no accepten que ningú patrimonialitzi la lluita feminista. 

Tots els grups han destacat la importància que el ple històric d'avui no es quedi només en una fotografia. La sessió ha acabat al crit unànime de "Visca la lluita feminista".