El conseller en matèria d'Ensenyament del primer ministre francès, Benoit Delaunay, s'ha reunit aquest dimarts amb Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Enric Balaguer, el seu delegat a la Catalunya Nord. Tal com ha informat la Plataforma a través de la seva pàgina de Twitter, la reunió entre les dues institucions ha buscat fomentar el català al Rosselló i les altres comarques sota administració francesa. 

TUIT plataforma per la llengua castex

Castex i el català

A diferència del president de França, Emmanuel Macron, el primer ministre, Jean Castex, sí que s'ha mostrat a favor de la immersió lingüística de les llengües minoritzades-- entre elles el català-- a la república francesa, i és per això que s'ha interessat per institucions com la Plataforma.

Amb aquesta acció, Castex es desmarca de la posició de Macron i de la de gran part del seu partit. Quan el Tribunal Constitucional va tombar la Llei Molac, que pretenia protegir les llengües minoritzades de França, diverses cares de la dreta i la centredreta francesa ho van celebrar.  

Per contra, Castex, catalanoparlant d'origen occità i exbatlle de Prada, ha fet passes en la direcció contrària, rebent telemàticament representants de les oficines públiques de les diferents llengües regionals, entre les quals hi ha el català, i les diverses escoles d’immersió lingüística que formen part de la xarxa associativa d’ensenyament immersiu Eskolim.

 

 

Jean Castex, parlant en català en la inauguració de la Universitat Catalana d'Estiu del 2015, quan era alcalde de Prada

Castex rep La Bressola

El passat mes de setembre, Castex va rebre l'associació La Bressola en una trobada telemàtica en defensa de la immersió lingüísticaLa trobada va comptar també amb la presència d'altres representants del govern francès: el ministre d’Educació Nacional, Jean-Michael Blanquer, i els diputats Yannick Kerlogot i Christophe Euzet. La Bressola, per la seva banda, va ser representada pel seu president, Joan-Sebastià Haydn, i la directora general, Eva Bertrana.

Segons va explicar l'entitat en un comunicat, consideren que la trobada "és un avanç respecte als atacs del Tribunal Constitucional" [en referència a les càrregues contra la llei Molac] atès que el mateix president ―asseguren― va afirmar que el sistema actual d’immersió és conforme amb la Constitució

D'altra banda, van fer referència a un dels punts tractats en la reunió: "La publicació d’una circular per part del govern francès que defineixi el marc legal d’aplicació del sistema immersiu". En aquest sentit, van expressar el seu desig que es tinguin en compte les observacions de l'organització de cara a l'elaboració del document, "tal com ha promès a la reunió el primer ministre". 

Tanmateix, també van destacar que "que hi ha diversos punts de la reunió on no es va trobar una resposta amb el sistema actual d’immersió i es confia aconseguir una solució en un futur i que se salvi el seu sistema pedagògic".

 

Foto principal: el primer ministre de França, Jean Castex / Efe