La Plataforma per la Llengua insta els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra a que el català sigui una de les "prioritats" de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.

Ho ha fet a través d'un comunicat, en el qual també ha reclamat que l'Estat espanyol assumeixi el "caràcter anòmal" de l’article 3 de la Constitució i en modifiqui el seu contingut per eliminar el "caràcter supremacista" del castellà com a "única llengua oficial de l'Estat". L'organització ha fet aquesta petició un dia abans que s'inicin les reunions de la taula de diàleg entre l'executiu espanyol i la Generalitat. En definitiva, la Plataforma insta als governs a "obtenir acords per millorar els usos de la llengua" i "els drets lingüístics dels catalans".

Entre les peticions anunciades en el comunicat, la Plataforma també insta al govern espanyol a revisar "les normatives actuals", que segons l'organització "beneficien o imposen el castellà per sobre de les altres llengües". Afirmen que cal "posar sobre la taula" tota la normativa per poder "revisar els centenars de disposicions legals, reglaments d’imatge de l’Estat, tractats internacionals, projecció de les llengües" per eliminar "el tracte preferent del castellà".

L'entitat pel català també creu que cal "engegar polítiques de discriminació positiva vers la resta de llengües pròpies que no són el castellà" per "contrarestar el tracte afavoridor d’aquesta llengua", afirmen.

Finalment, també reclamen preveure "mesures compensatòries i proteccionistes a part" per a llengües amb pocs parlants o amb "mancances en el coneixement escrit general de la població". En aquest sentit, la plataforma creu que els casos del romanx a Suïssa o l’irlandès "podrien ser uns models a imitar". L'organització assegura que cal ser "molt estrictes i curosos" en l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) "en llengües com l’occità, l’aragonès, l’amazic..."

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat