Avançar en la resolució del conflicte polític amb l'Estat "per fer de Catalunya un subjecte polític reconegut internacionalment", és el primer punt del Pla de Govern de la XIV legislatura que avui ha aprovat el Consell Executiu. A banda d'aquesta qüestió, que ara mateix divideix els socis de l'executiu, el document desplega una bateria de 1.500 propostes que abracen la totalitat de departaments, entre les quals una injecció de 5.000 milions d'euros a Salut, una empresa energètica pública.
Pel que fa la resolució del conflicte polític aposta per l'impuls del procés de negociació "segons els estàndards democràtics internacional i articulat a través d'una mesa de negociació política entre ambdos governs" i a partir de la fi de la repressió, l'amnistia dels reperesaliats i l'exercici del dret a l'autodeterminació.
El Pla està dividit en sis eixos, i la taula de diàleg forma part del primer, en què s'aposta "per un país just, amb bon govern i referent democràtic al món". Aquí s'hi inclouen les proposte sobre justícia -entre les quals, el "foment de vocacions de jutges i jutgesses, fiscals i lletrats i lletrades de l'Administració de Justícia a Catalunya per evitar els problemes que genera l'elevada mobilitat als jutjats"-, seguretar i acció exterior.
Gratuïtat de 0 a 3 anys
El segon eix, "per un país de drets, d'igualtat d'oportunitats i de benestar", inclou propostes com avançar en la gratuïtat de l'educació entre els 0 i els 3 anys, o l'increment en 5.000 milions d'euros addicionals els pressupostos dedicats a Salut en els propers cinc anys així com un pla de rescat social de 700 milions d'euros.
Aquest eix inclou també l'elaboració d'un projecte per a la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030, "entesa com a oportunitat en un marc ecològic, social i econòmic sostenible a partir d'un ampli consens territorial, social i polític". Aquest punt del Pla de Govern ja ha provocat una resposta crítica de la CUP.
Energètica pública
El tercer eix, "per un país basat en una economia del coneixement digital i emprenedoria", anuncia l'inici de les emissions de bons al mercat, preferentment fons verds, i la reducció de la dependència del Fons de Finançament de les CCAA, a més d'un sistema de governança per a la gestió dels fons Next Generation. En aquest capítol s'assenyala la voluntat d'estudiar els sistemes de finançament que optimitzin l'obtenció de recursos per a la Generalitat de Catalunya.
L'eix número quatre, sota l'epígraf, un país verd, equilibrat i connectat, es plantegen propostes com la creació d'una energètica pública, participar com a Generalitat en la propietat de plantes de generació renovable i la vigilància i control dels operadors privats, entre d'altres punts.
Igualtat
El darrer capítol està dedicat a desigualtats i discriminacions i aposta "per un país feminista en la garantia dels drets humans". Entre els punts que inclou aquest capítol per impulsar la igualtat hi ha propostes molt concretes com la voluntat d'aconseguir la paritat en l'estructura directiva dels Mossos el 2030 i incorporar la perspectiva de gènere a les proves d'accés al cos de Bombers així com als uniformes i equips d'intervenció.
Segons la portaveu del Govern, Patricia Plaja, les 1500 mesures que impulsa el Pla "busquen millorar la qualitat de vida dels ciutadans, combatre les desigualtats i potencia el model català de coneixement i cultura, salut i empresa".