Arran, l'organització juvenil de l'esquerra independentista -espai on hi ha integrada la CUP-, ha assenyalat amb pintades la que, segons han dit, és la segona residència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCat). Més tard, el mateix Calvet ha negat que sigui el propietari de l'immoble i, segons ha pogut saber aquest diari, el conseller ha estat algun cop per la comarca però de lloguer i passant per diversos llocs.

L'acció ha estat reivindicada com a protesta per la candidatura que la Generalitat ha presentat per celebrar els Jocs Olímpics d'hivern de l'any 2030 al Pirineu. "Ahir vam assenyalar la segona residència de Damià Calvet, responsable polític de la candidatura Barcelona-Pirineu 2030. Uns JJOO d’hivern on les elits econòmiques volen treure un rèdit econòmic a costa de destruir el nostre territori", han reivindicat.

Per a Arran, allotjar aquests JJOO suposa "seguir incentivant un model socioeconòmic basat en el turisme de neu que ens aboca a la misèria, forçant-nos a marxar dels nostres pobles davant la manca d’oferta de feina i estudis". 

Tot i que demà està previst que es faci una roda de premsa per explicar millor aquest posicionament amb la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, Arran ja ha avançat que "el turisme va costar un total de 72 milions d'euros al conjunt de la població catalana" el 2017. També recorden que sis de les nou estacions d'esquí alpí en  zona han estat rescatades per la Generalitat "per la seva falta de rendibilitat".

La resposta del Calvet

Posteriorment, el mateix conseller ha respost assegurant que aquella no és la seva segona residència perquè no en té. A més ha reivindicat la candidatura: "Seguiré treballant perquè als Pirineus puguem fer uns JJOO d’Hivern sostenibles, que aportin prosperitat, ocupació i oportunitats a aquestes comarques".

El suport de Torra i el Govern a la candidatura

El passat mes de setembre, el president Quim Torra va enviar una carta al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE)Alejandro Blanco, en què expressava el suport del Govern a la candidatura per a aquests JJOO.

A la missiva, el president demanava també el suport del COE, el govern espanyol i el govern de l'Aragó. "Després de més de tres anys treballant en l'elaboració de dossiers tècnics avalats pel propi COI, fa falta no retardar la formalització de la candidatura per guanyar la nominació. Els jocs, portant la sostenibilitat com a bandera, ens ajudaran a posicionar els Pirineus com un tresor natural, cultural, patrimonial i esportiu. Farem tots els esforços perquè el projecte prosperi", deia Torra.