La patronal Pimec està negociant amb el Fons Rus d’Inversió Directa (Redif), propietari de la patent de la vacuna Sputnik, la possibilitat de fabricar-la a Catalunya. Així ho ha manifestat al programa Versió RAC1 Jacint Soler, cap de gabinet i relacions exteriors de la patronal catalana.

Soler ha explicat que també estan en converses amb possibles fabricants de la vacuna a Catalunya. "Estem en converses amb els titulars de la patent per explotar-la a escala internacional i també amb possibles fabricants de la vacuna, que no n'hi ha gaires que ho puguin fer, des del punt de vista tècnic", ha afegit.

Segons Soler, la intenció de Pimec és que la vacuna russa es pugui fabricar a Catalunya, però, tot i que estan intentant accelerar al màxim les gestions per aconseguir-ho, ara mateix estan pendents de l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments (EMA). "Just ahir vam parlar amb els companys de Rússia, que estaven molt engrescats perquè voldrien que la vacuna es pogués distribuir i fabricar a molts països europeus, i que no estiguéssim tan condicionats per temes geopolítics", ha apuntat.

Sobre l’aprovació de la vacuna per part de l’EMA, Soler és més optimista ara que fa dues o tres setmanes, tot i que considera que amb l’organisme europeu “tot és més lent del que hauria de ser”. "Volem ser optimistes. Des de Rússia ens han dit que creuen que durant aquesta primera quinzena d’abril podria haver-hi un moviment important, una autorització provisional i algun mena de decisió", ha insistit. Calcula que en un període de dos mesos es podria estar fabricant la vacuna russa a Catalunya.

Pimec defensa que les empreses puguin posar la vacuna russa als treballadors pel seu compte. Insisteix que les companyies ho tindrien més fàcil que no pas els governs per comprar dosis de l’Sputnik, per motius geoestratègics.

El director general del fons, Kiril Dmitriev, va confirmar dilluns que han arribat a acords amb companyies d'Itàlia, Espanya, França i Alemanya per posar en marxa la producció de Sputnik V. "Estan en marxa les negociacions amb una sèrie de productors per augmentar la producció a la Unió Europea, fet que permetrà iniciar els subministraments actius de la vacuna russa una vegada hagi rebut l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament (EMA)", va afirmar Dmitriev. Fonts del Ministeri de Sanitat espanyol han confirmat també aquests contactes.