Tot i que no sempre passa, les votacions d'un ple d'investidura solen ser més un acte protocolari que un episodi de tensió i nervis, ja que els pactes entre partits polítics venen fets i tothom sap quin serà el resultat definitiu. 

Així va ser en els dos primers intents de Pere Aragonès per ser investit president de la Generalitat, que ja se sabia que serien fracassats per l'abstenció anunciada de Junts, i així ha estat aquest divendres després que els dos principals partits independentistes anunciessin ara fa pocs dies un acord de Govern que ha costat tres mesos d'aconseguir.

 

Tanmateix, a la política catalana sempre hi ha espai per la sorpresa i avui ho ha tornat a demostrar quan la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha votat a favor de la investidura del republicà quan ho feia en nom de la seva companya de files, la diputada Elena Díaz

La votació de la investidura del president és pública i transparent; cada diputat s'aixeca i pronuncia 'Sí', 'No' o 'abstenció'. Ha estat aquí quan Romero ha protagonitzat un lapsus que ha fet esclatar de riure la Cambra. "Si, no!", ha cridat rectificant immediatament. Evidentment el vot ha acabat comptant com a negatiu.

A la tercera va la vençuda

Aragonès ha aconseguit a la tercera ser investit, cosa que no havia passat mai en la història de la democràcia catalana. Ara bé, també és cert que des de Pasqual Maragall no es materialitzava una investidura amb 74 vots a favor -avui els d'ERC, Junts i la CUP-. Són dos exemples clars de la capacitat de resiliència del coordinador nacional d'ERC.

El posat d'Aragonès en aquest tercer assalt ha estat banyat ja d'una aura diferent als dos primers intents. Aquest cop sabia que en sortiria president i això l'ha armat amb molta més seguretat. Durant el seu discurs incial, dijous a la tarda, va voler anar per feina, sense amagar que té pressa per prendre el timó. Vol, diu, governar per tots els catalans, també els que no volen la independència, per oferir-los més que una vida digna.

El primer gran repte que tindrà el seu executiu és fer un reset per diferenciar-se de l'anterior i trencar definitivament amb la dinàmica d'esbombar dia sí, dia també, les disputes internes.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN