Amb l'objectiu de tirar endavant els pressupostos, el govern del PP i Ciutadans d'Alacant ha tirat endavant una nova ordenança que atempta els drets socials dels més vulnerables i satisfà els desitjos de Vox. D'aquesta manera, pidolaires, sensellar i prostitutes podran ser multats amb sancions d'un màxim de 3.000 euros per incórrer en el que la ultradreta considera que és un malestar a la societat. El rebuig ha estat majoritari, no només de l'oposició com PSOE o Unidas-Podemos sinó també de col·lectius i ONG's que alerten del perill d'aquesta norma. Des de sindicats fins a Càrites o Metges sense Fronteres, passant pel mateix president de la Generalitat valenciana Ximo Puig i la ciutadania que ja s'ha manifestat als carrers, demanen que s'aturi el que consideren un disbarat.

La norma és clara: portar a terme pràctiques sexuals, sol·licitar o negociar serveis sexuals podrà ser multat dels 750 als 1.500 euros. D'altra banda, "conductes de pidolaire que representin conductes coactives" també i les més greus seran si aquesta "es practica amb menors o persones amb discapacitat que arribaria als 3.000 euros". Els sensellar també s'inclouen si, més enllà de pidolar "molesten a la via pública". Aquests col·lectius, durament assenyalats, es barregen amb aquells que practiquin conductes incíviques com escolar música dins el cotxe però amb el volum massa alt, fer pintades, practicar acrobàcies amb patins i monopatins en zones no permeses o "jugar a pilota en hores intempestives".

FLQpFBkXMAwdFly

Cartell dels manifestants en contra de la norma / Font: Plataforma contra la pobresa a Alacant

Vox reforça el seu discurs xenòfob i es congratula dels "mèrits" aconseguits. Mario Ortolá, portaveu de Vox a Alacant, considera que aquests pressupostos "redueixen una càrrega ideològica que, malgrat estar sota mínims per les exigències d'anys anteriors que Vox reclamava, segueix present pel capritx de PP i Ciutadans". Un dels propòsits del partit de Santiago Abascal és retallar els drets als transexuals i tots els col·lectius LGTBI. Els resultats van ser de 16 vots a favor del PP, Cs i Vox davant els 13 en contra del PSOE, Podemos i Compromís. “El PP ha venut els seus pressupostos per 30 monedes de plata en contra dels col·lectius més vulnerables i dels que hi treballen a peu de carrer”, ha declarat Francesc Sanguino, portaveu socialista. La polèmica pot anar més enllà. La portaveu de Política Social del PSPV a les Corts, Laura Soler ha condemnat "l'ordenança de la vergonya" i ha recordat que "la Comunitat Valenciana és una terra inclusiva i tolerant que protegeix els més vulnerables". Soler ha presentat una iniciativa en què s'insta a traslladar els fets a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies "com a territori inclusiu amb la ciutadania i que no tolera les mesures que castiguen els qui viuen al carrer". El president valencià afegeix: "Qualsevol estigmatització és inhumana. La societat no ha de deixar ningú darrere".

FLk868SWQAAqU8xManifestants a la plaça de la Montanyeta / Font: Unidas-Podemos Alicante

"També ho han aprovat a Barcelona i València"

Des del PP recorden que una ordenança similar s'ha establert anteriorment a Barcelona i València. Tot i que hi ha matisos, sobretot en matèria social. A tall d'exemple, en el cas de Barcelona, la normativa es va aprovar l'any 2012 i la policia local es va centrar en els clients i en aquella prostitució exercida a la via pública. D'altra banda, la polèmica va derivar d'aquest col·lectiu però no de pidolaires o sensellar. A més, la interpretació es va modificar, encara més, l'any 2016. En el marc de la jornada que portava per nom 'Prostitució i Ordenances Municipals', es va impulsar eliminar les sancions a les dones per respecte a la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada pel mateix consistori. Si tornem al cas d'Alacant, la normativa tan sols obre la porta a tots els col·lectius esmentats anteriorment a tenir el "dret de sol·licitud per intentar substituir les infraccions amb xerrades, programes de formació o actuacions socials comunitàries". Una escletxa oberta poc definida i que sempre quedarà relegada a la interpretació que se'n faci de la norma.