El pessimisme està inundant les pàgines dels diaris de Madrid un dia abans de les eleccions al Parlament de Catalunya. Lluny de pronosticar una victòria del bloc constitucionalista, les principals capçaleres espanyoles veuen com està difícil arrabassar la majoria d'escons independentistes.

L'ABC i les "pèssimes expectatives" pels constitucionalistes

El diari ABC, per exemple, ha publicat una editorial on considera que la campanya electoral marcada per la pandèmia de la Covid-19 ha deixat un "pronòstic incert", amb "pèssimes expectatives pels partits defensors de la Constitució com Ciutadans i el PP".

ABC Elecciones Catalunya

Captura de l'editorial "El constitucionalismo, en depresión" de l'ABC.

"El més preocupant per a la salut democràtica de Catalunya a partir d'ara és el previsible desinflament dels partits constitucionalistes, immersos en una profunda depressió i amb expectatives molt a la baixa", preveu el rotatiu que dirigeix Julián Guirós. L'editorial considera que C's ha perdut la capacitat i el projecte, mentre que el PP només espera que Vox no el superi en escons. Una situació que segons l'ABC es deu a "no haver sabut aprofitar la potent mobilització de fa només quatre anys davant de l'independentisme".

La "crisi constitucionalista" que preveu El Mundo

"Tot apunta que aquest diumenge es desactivarà a les urnes la històrica mobilització que el 2017 va permetre que un partit manifestament contrari al nacionalisme i defensor de la Constitució, Ciutadans, vencés per primera vegada el nacionalisme", augura el diari El Mundo.

El Mundo Elecciones Catalunya

Captura de l'article "El riesgo de una crisis constitucionalista" a El Mundo.

L'article recull el testimoni de votants de L'Hospitalet, Cornellà i Nou Barris, on C's va tenir la victòria ara fa quatre anys. Les cites constaten principalment un desencant pel partit que dirigia Inès Arrimadas, que desembocaran en abstencions o en suport a Salvador Illa.

 "Pànic" i "temor" pels resultats del PP, a La Razón VozPópuli

"Pànic" i "Temor" són les paraules que els diaris La Razón VozPópuli han escollit per descriure els resultats que es preveuen pel PP aquest diumenge. "El PSOE es juga l'estabilitat al Congrés. El PP, la seva estabilitat interna", analitza l'article de La Razónon la periodista considera que no afectarà la direcció de Pablo Casado, però sí que desencadenarà una crisi interna en el partit.

La Razón Elecciones Catalunya

Captura de l'article "Pánico en el PP en la recta final ante el sorpasso de Vox" a La Razón.

Per la seva banda, VozPópuli alerta que Alejandro Fernández podria arribar a quedar-se fora del Parlament a causa d'un sorpasso de Vox.

VozPópuli Elecciones Catalunya

Captura de l'article "Temor en el PP a quedarse fuera del Parlament por primera vez en democracia" a VozPópuli.

"Risc de bloqueig" després del 14-F

Per la seva banda, el diari El País augura una situació de bloqueig després de les eleccions d'aquest diumenge. L'article recorda els bloquejos creuats entre formacions i entre blocs unionista-independentista.

El País Elecciones Catalunya

Captura de l'article "La campaña para las elecciones catalanas acaba con riesgo de bloqueo" a El País.

"És poc probable que les forces constitucionalistes sumin i ara s'enfrontaran a la irrupció de Vox. Junts i ERC poden repetir pacte al Govern, encara que no aclareixen com renovar una fórmula que ja va certificar el seu desgast aquesta legislatura", analitza el text.