Fins a 11 personalitats de l'independentisme, entre les quals es troben l'expresident Quim Torra, Lluís Llach o Josep Costa, han fet una apel·lació dirigida als parlamentaris catalans en què els demanen "empara i protecció davant l'espionatge sistèmic i massiu a la ciutadania de Catalunya". Concretament, insten el Parlament a impulsar la creació d'una comissió d'investigació internacional independent que aclareixi "l'abast de l'espionatge massiu contra la minoria nacional catalana dins l'estat espanyol", que "els partits polítics" a l'hemicicle "es comprometin a suspendre tota via de col·laboració i negociació amb el govern espanyol i els partits que en formen part" mentre no es conegui el resultat d'aquesta investigació i que "s'obri un servei real i efectiu d'empara de les persones espiades" amb "defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica".

El text el signen Blanca Serra, Lluís Llach, Salvador Cardús, Quim Torra, Vicent Partal, Àngels Martínez-Castells, Albano-Dante Fachin, Elisenda Paluzie, Josep Costa, Marta Sibina i Antonio Baños. Sostenen que l'Estat "ha protagonitzat el cas d'espionatge sistemàtic i planificat més greu de l'Europa occidental contra ciutadans democràtics i pacífics", una "persecució" que, afirmen, s'ha fet "contra el moviment independentista per destrossar les seves aspiracions polítiques legítimes". Aquesta "estratègia generalitzada i compartida de tots els poders del Regne d'Espanya" s'ha desenvolupat "amb una impunitat total impròpia d'una democràcia de la Unió Europea" i, afegeixen, "els ciutadans a qui s'ha vulnerat els seus drets fonamentals no han trobat protecció en els òrgans que en una democràcia homologada els haurien de protegir". En aquesta línia, creuen que els afectats estan "desemparats" i que "cap institució s'erigeix en la defensora dels seus drets de manera valenta i contundent".

 

Una comissió d'investigació tramitada "en un termini breu i per via d'urgència"

De resultes d'aquest fet, els signants de l'apel·lació al Parlament argumenten que, amb tot, "s'empobreix de manera progressiva la qualitat democràtica de Catalunya i la qualitat de vida dels ciutadans que veuen vulnerats els seus drets, la seva intimitat o d'aquells ciutadans que censuren la seva pròpia activitat i expressió per por de ser espiats". Davant els casos de l'Operació Catalunya o l'ús de Pegasus per espiar figures destacades de l'independentisme, els 11 participants del manifest apunten a la necessitat d'impulsar la comissió d'investigació internacional independent, que permeti "assenyalar les vulneracions legals comeses i indicar quines responsabilitats polítiques i penals se'n deriven". Per fer-ho, demanen tramitar-la "en un termini breu i per via d'urgència, amb disposició dels recursos necessaris per a poder fer aquesta investigació".

També sol·liciten als partits polítics representats a la cambra catalana que suspenguin "tota via de col·laboració i negociació" amb la Moncloa i "amb els poders de l'Estat espanyol" fins que es coneguin les conclusions de la comissió. Sobre el "servei d'empara de les persones espiades", apunten que aquest hauria d'estar coordinat per "entitats especialitzades en defensa dels drets humans". "Aquestes tres peticions concretes són accions bàsiques imprescindibles que haurien d'assumir per iniciativa pròpia els representants democràtics dels ciutadans", argüeixen els signants. En el text, reivindiquen que "aquí no s'hi valen els jocs d'interessos dels partits ni les disputes legítimes entre partits".

Els 11 integrants de l'apel·lació precisen que "es tracta de defensar una cosa tan valuosa i vulnerable com la democràcia i un mínim benestar dels ciutadans". En aquest context, asseveren que "ara cal que la cambra on resideix la sobirania dels catalans faci un pas endavant en la defensa dels seus ciutadans davant les vulneracions, manipulacions, persecució i setge a què els sotmet el Regne d'Espanya pel fet de pensar i defensar allò que pensen i defensen". Per això, demanen que els diputats actuïn "amb valentia, determinació i rapidesa", "sense excuses". "No es pot continuar fent com qui sent ploure, és l'hora de defensar les persones que us han votat, la seva vida i els seus drets", conclouen.