El diari britànic Financial Times va publicar ahir al vespre al seu web una entrevista amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, on aquest expressava la necessitat de buscar suports a l’estranger per trencar amb l’Estat espanyol. Però més enllà de les paraules del vicepresident i conseller d’Economia, el que va causar més sorpresa és que al cap de poca estona l’entrevista desapareixia d’internet i l’usuari que hi volia accedir només trobava l’habitual missatge d’error ‘Page not found’ (Pàgina no trobada), un fet que va disparar a la xarxa els rumors sobre suposades pressions del Govern espanyol per evitar la difusió de les paraules de Junqueras.

Doncs no, ni teories de la conspiració ni conxorxes de les esferes del poder. Segons fonts del Financial Times consultades per El Nacional, tot es deu a un “error” sense cap altra més lectura, ja que l’entrevista estava programada per ser publicada aquest mateix dimarts “cap al migdia” i simplement, “algú va tocar la tecla que no devia”.

Vist l’error, es va optar per despublicar la peça, decisió que només va aconseguir les suspicàcies dels lectors.

Catalunya, soci "eficient"

En l’entrevista, republicada finalment a mig matí, Junqueras assegura que el procés sobiranista no és “ni unilateral, ni bilateral”, i defensa que el veritable problema, que necessita tenir més interlocutors, és el “deute públic espanyol”, que fa que aquest país no sigui un soci “eficient ni digne de confiança”.

En aquest sentit, Junqueras ha considerat que els mercats financers tindran més garanties amb un interlocutor català, ja que tindria la “determinació de ser eficient i digne de confiança”.

Finalment, Junqueras insisteix que malgrat que Espanya no reconeix el dret a l’autodeterminació de Catalunya, “tampoc volien la independència d'Argentina, ni de Xile, ni Mèxic, ni els Països Baixos, ni Cuba”, una sèrie de països independitzats d’Espanya que demostra que “aquests processos no depenen de la voluntat d'una de les dues parts”.