Tretze dels vint-i-tres acusats en el judici per presumptes contractacions irregulars a empreses de la trama Gürtel en ocasió de la visita del papa Benet XVI a València el juliol de 2006 han confessat la seva participació en els fets després de pactar amb la Fiscalia a canvi d'una rebaixa de penes.

L'Audiència Nacional va iniciar aquest dilluns el judici d'aquesta peça de Gürtel, la trama de corrupció vinculada al PP, en el qual se sentin al banc dels acusats 23 acusats, entre ells l'exvicepresident tercer del Consell, expresident de Les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, i l'exdirector general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García Jimeno.

Igualment tornen a comparèixer en un nou judici de Gürtel els integrants de la cúpula de la trama, el seu líder, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, i el responsable de la xarxa a València, Álvaro Pérez, el Bigotis, els tres ja a la presó en estar complint condemnes per altres peces del cas.

Les fiscals estimen que utilitzant gestions realitzades per Juan Cotino, que llavors era conseller d'Agricultura, els acusats van aconseguir que fossin adjudicats al grup de Correa contractes per a la instal·lació als carrers de València de pantalles i so per 7.493.600 euros i que es fes càrrec de la despesa la RTVV, amb uns sobrecostos que els asseguraven repartir-se beneficis.

Així es van repartir suposadament 3.387.197 euros de diners públics entre Pedro García Gimeno, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i el també acusat José Ramón Blanco Balín, que portaven la comptabilitat i la fiscalitat d'Orange Market, l'empresa de la trama a València.

Jaqueta de 375 euros

Per la seva part, segons la Fiscalia, Juan Cotino va rebre de les empreses del grup Correa com a regal una jaqueta valorada en 375 euros.

La vista ha començat amb les qüestions prèvies en una sessió en la qual han manifestat la seva intenció de col·laborar amb la justícia i confessar els fets, fruit del pacte amb la Fiscalia Anticorrupció, tretze acusats, entre ells Pedro García Gimeno.

Al seu escrit de qualificació provisional, la Fiscalia demana per a ell 40 anys de presó, la pena més gran de les que sol·licita per al total de 23 acusats.

També s'han prestat a confessar els fets en el mateix sentit Álvaro Pérez, el Bigotis, i José Ramón Blanco Balín, per als quals la Fiscalia demana 37 i 18 anys de presó, respectivament.

L'advocat de Blanc Balín, considerat el "blanquejador" de la trama, ha informat de què el seu defensat ja ha realitzat una transferència de 400.000 euros en concepte de reparació parcial del mal causat, "després d'un procés de reflexió i penediment".

La resta d'acusats que han arribat a un pacte amb la Fiscalia ocupaven diversos càrrecs en la RTVV i en empreses instrumentals del grup Correa, que s'enfronten a peticions de pena de la Fiscalia d'entre 9 i 15 anys de presó.

Entre els que no han arribat a cap acord amb la Fiscalia es troben Francisco Correa i Pablo Crespo, les defenses del qual han avançat que s'acolliran al seu dret a no declarar: i Juan Cotino, per als quals les fiscals en demanen 38, 37 i 11 anys de presó, respectivament.

Diverses defenses, entre elles les de Correa i Cresp, han advertit el tribunal que no pot dictar una sentència de conformitat ja que per a això l'acord hauria de ser subscrit per tots els acusats.

L'advocat de Correa ha demanat la suspensió del procediment per nul·litat dels enregistraments efectuades per l'exregidor de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas, condemnat en el judici de l'època I de Gürtel, que van donar lloc al cas, així com de les efectuades a la presó madrilenya de Soto del Real a acusats quan parlaven amb els seus lletrats.

La Fiscalia, tanmateix, ha recordat que els enregistraments de Peñas no són l'únic eix de la causa i que les possibles proves relaciones amb les segones han quedat excloses del procediment.

Col·laborar amb la justícia

Per la seva part, el defensor d'Álvaro Pérez ha anunciat que aquest continua col·laborant amb la justícia com ha fet en els últims judicis de la trama.

L'advocat de José Luis Martínez Parra, que era director de Teconsa, empresa a la qual es va adjudicar el subministrament de les pantalles i els aparells de so per a la visita del papa en ocasió de la Trobada Mundial de les Famílies, ha denunciat "les maniobres" que realitza la Fiscalia a Espanya per pactar amb acusats després de presentar el seu escrit d'acusació.

Segons el seu parer busca "acovardir" els acusats i ha estimat que aquests acords s'haurien d'adoptar en la fase d'investigació però no en el judici, però la fiscal Concepción Nicolás, avalada per l'Advocacia de l'Estat, ha assegurat que no s'ha "coaccionat ningú" i ha garantit que tots els pactes s'emparen en la legalitat.

La Fiscalia atribueix als acusats delictes d'associació il·lícita, prevaricació, malversació de cabals públics, frau a les administracions públiques, falsedat documental, falsedat en document mercantil, suborn, contra la Hisenda pública i blanqueig de capitals.