Optimisme entre els organitzadors del gran acte independentista de Perpinyà del 29 de febrer, després de la primera reunió amb les autoritats franceses perquè autoritzin la convocatòria. Segons informen a ElNacional.cat fonts coneixedores de la trobada a la prefectura, el Ministeri de l'Interior francès ha demanat al Consell per la República que ajusti alguns detalls relacionats amb la logística prevista ―especialment amb tot el que té a veure amb la seguretat― i la cita no perilla. En tot cas, destaquen que s'està seguint el tràmit habitual, però que el fet que "mai hi hagi hagut un esdeveniment tan gran" com el que es prepara fa que tot s'alenteixi. 

La d'avui ha estat la primera presa de contacte presencial i si bé encara no hi ha resposta oficial definitiva, la prefactura de la Catalunya Nord considera que no hi ha motius de causa major per prohibir la llibertat de manifestació. El president i el portaveu de la delegació de la Catalunya Nord del Consell per la República han exposat fil per randa el dossier de l'operatiu que han preparat per al míting al Parc de les Exposicions, que preveu reunir els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. "Estem en contacte amb els serveis tècnics i de seguretat", expliquen i confirmen que n'han sortit tranquils i sense dubtes que l'autorització arribarà

Durant la reunió, que ha comptat amb la participació de bombers i policia nacional francesa i també de membres de l'Ajuntament de Perpinyà, les autoritats franceses han fet algunes puntualitzacions a la proposta de desplegament del Consell per la República. Exigeixen, per exemple, un mínim de vigilants per cadascuna de les entrades. "Cal afinar alguns aspectes", apunten els impulsors de l'esdeveniment. Les correccions es faran de manera immediata, perquè en les properes hores, si pot ser demà, pugui haver-hi una nova trobada a la prefectura de Perpinyà. Es tracta de "demostrar" que poden assumir amb garanties l'organització segura d'un acte d'aquestes dimensions. 

La intenció del Consell per la República és convocar els mitjans de comunicació a una roda de premsa a Perpinyà un cop obtinguin el permís de França per fer l'acte. Des de la delegació de la Catalunya Nord han compartit un tuit en el qual es mostren confiats: "Ho aconseguirem". 

Perpinyà doblarà la xifra d'habitants

La convocatòria oficial del míting va anunciar-se el 24 de gener, sota el títol La República al centre del món, i la planificació dels organitzadors és que s'allargui unes dues hores. L'ANC ja ha omplert 400 autocars per viatjar fins a Perpinyà i no queden places d'hotel disponibles per a la nit abans. La previsió és que la cita congregui al voltant d'unes 100.000 persones. Aquesta xifra suposa gairebé el mateix volum que el de la població total de la ciutat, que són 120.000 habitants. 

Serà la vegada que més a prop estarà Puigdemont de la frontera amb Catalunya, des que va marxar-ne després de la declaració d'independència d'octubre del 2017. Ho farà cobert amb la capa d'immunitat que li atorga el fet de ser eurodiputat de ple dret. El juliol passat va optar per no travessar la frontera entre Alemanya i França fins a Estrasburg per precaució, ja que encara no tenia la condició de parlamentari europeu, però sí que ho va poder fer el gener passat i ho ha seguit fent en sessions posteriors de l'Eurocambra.

Més enllà de l'actuació de Puigdemont, Comín i Ponsatí, l'acte comptarà amb l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de l'expresident Artur Mas. També hi ha prevista la presència de diversos alcaldes de la Catalunya Nord i dels partits independentistes catalans. Cal tenir en compte que el Consell per la República l'integren no només membres de JxCat, sinó que també en forma part Esquerra Republicana. Tots dos partits estudien com donar protagonisme a tots els actors de l'independentisme.