La situació en que quedaria una Catalunya independent en relació a la Unió Europea és matèria de debat des de fa temps. De fet, la mateixa UE s’ha limitat a recordar que segons els tractats europeus un país independent es convertiria en un tercer país respecte la UE i no s’hi aplicarien els tractats, però afegint sempre que només es prendrà una postura explícita sobre la situació en cas que algun país demani formalment un posicionament clar. En tot cas, cada cop són més les veus que consideren que en cas d’independència d’un territori que ja forma part d’Europa, com és el cas de Catalunya o d’Escòcia, caldria arribar a una solució política que permetés aquests territoris continuar formant part del club europeu.

 

En aquest mateix sentit s’ha expressat el president de la xarxa de col·lectius europeistes Moviment Europeu i eurodiputat socialista alemany, Jo Leinen, que aquest mateix divendres, 2 de desembre, va defensar a l’espai Via Europa de El Punt Avui TV, que tant Catalunya com Escòcia “són regions que formen part de la Unió Europea i serien part de la Unió Europea des del dia 1 de la independència”.

Una situació “esquizofrènica”

Al mateix espai, l’eurodiputat admet que en aquesta qüestió “no hi ha consens”, però considera “esquizofrènic” que no es mantingués la permanència dins de la UE: “No puc imaginar que una part de la UE que vol quedar-se a la UE sigui expulsada i hagi de demanar l’ingrés”, ha afirmat.

De fet, i en relació al Brèxit, Leinen ha assegurat que “ha d’haver-hi una manera de ser creatius perquè Escòcia encara sigui d’un dia a l’altre membre de la UE i que no sigui expulsada”, recordant, amb tot, que es tracta d’una situació nova, “que no ha passat mai”.

Al mateix espai televisiu també hi va intervenir l’eurodiputada liberal francesa Sylvie Goulard, que va mantenir una postura contraria a la de l’eurodiputat socialista alemany, assegurant que els diputats no tenen “el rol d’interferir”, i que malgrat “tots els europeus són benvinguts a Europa”, no és “responsabilitat” dels eurodiputats prendre una decisió que en tot cas hauria de dependre de “com reaccionin els governs de Madrid o Londres”, en referència als casos català i escocès, respectivament.

Avís a Rajoy

Les declaracions de Leinen han estat difoses a tiwtter per Aleix Sarri, assessor de l'eurodiputat Ramon Tremosa, que ha considerat que tot plegat suposen un "avís a Rajoy".