El periodista Pablo González porta ja 600 dies detingut a Polònia sense judici. González estava el 28 de febrer del 2022 informant sobre la guerra d'Ucraïna des de la localitat polonesa de Przemsyl, a escassos quilòmetres de la frontera, quan va ser detingut i acusat d'actuar com a espia per a la intel·ligència militar russa. 600 dies després, el periodista continua detingut de manera preventiva, sense accés a la informació d'una causa per la qual se'l podria condemnar a 10 anys de presó; sense poder trucar a la seva família i amb el correu intervingut.

El mateix dia en què va començar el seu empresonament, González va trucar a la seva esposa, Oihana Goiriena, per comunicar-li la seva situació i l'acusació d'espionatge i demanar-li que es posés en contacte amb el seu advocat, Gonzalo Boye. A partir d'aquí, la situació d'aïllament en què va quedar confinat ha estat un enterbanc constant per accedir a informació sobre la seva situació. Van haver de passar vuit mesos incomunicat abans que la seva esposa el pogués visitar a la presó, i fins al cap d'un any no va poder rebre la primera visita del seu advocat, el qual va denunciar les condicions en què es trobava, en règim d'aïllament, amb la restricció de sortir només una hora al dia al pati, sense poder rebre visites de familiars i amics, i sense accés a llibres ni informació sobre el seu cas.

Passivitat del govern espanyol

Des de l'entorn del periodista, que va néixer a Moscou i té doble nacionalitat, s'ha denunciat repetidament la passivitat del govern espanyol en aquest tema. El cas es troba en mans del Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides i Amnistia Internacional ha demanat la seva posada en llibertat.

El seu entorn confia que després de les eleccions que s'han viscut el passat cap de setmana a Polònia, que han apartat el govern ultraconservador del poder i han obert la porta a un executiu encapçalat per la coalició liberal de Donal Tusk, la situació del periodista millori.