El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo ha afirmat a TV3 que Espanya viu "una regressió notabilíssima a una situació predemocràtica". Royo ha insistit que això afecta sobretot a conceptes com la llibertat d'expressió, i ha recordat que es va recórrer la llei mordassa davant el Tribunal Constitucional però que aquest "no es pronuncia".

Royo s'ha mostrat també molt crític amb l'aplicació de l'article 155, perquè ha agreujat la situació a cada pas. "Espanya s'ha hagut d'inventar com s'aplica el 155. És la primera vegada que s'aplica a Europa, i la dissolució del Parlament no estava contemplada en la Constitució", ha argumentat. A més, ha remarcat que s'hi ha superposat "un 155 judicial" que tampoc estava previst. "S'ha desnaturalitzat la resposta política. I ara ens trobem amb el candidat a l'exili", ha indicat.

El catedràtic ha negat que es pugui modificar el model educatiu a partir de l'aplicació del 155. Al seu entendre, com que la Constitució i l'Estatut segueixen en vigor, "el model educatiu català només el pot definir el Parlament de Catalunya, i la competència és exclusiva de les comunitats".

Posteriorment, Royo ha afirmat que les Constitucions que no es reformen "acaben saltant per l'aire", durant una conferència de la XIII Jornada Ernest Lluch, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).