Segons avança El Confidencial, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos presentarà aquesta setmana un recurs d'alçada davant del ministeri d'Interior espanyol per recuperar el càrrec de cap dins aquest cos a Madrid. Aquest document permetrà que demani davant l'administració que s'anul·li o modifiqui la resolució perquè es considera perjudicial als seus drets. Un cop esgoti aquesta via i el ministre Fernando Grande-Marlaska torni a negar la seva petició, el coronel presentarà recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa de l'Audiència Nacional.

El darrer òrgan a qual Pérez de los Cobos pensa arribar el permetria fiscalitzar la resolució a favor seu. Però podria aconseguir els seus objectius abans que l'Audiència Nacional dictés una resposta definitiva. De los Cobos pensa demanar mesures cautelars i podria ser restituït de forma immediata com a cap de la Comandància de Madrid, ja que es consideraria il·legal destituir-lo. Les forces de l'estat remen en aquesta direcció. El Confidencial també detalla que fonts properes a la seguretat de l'estat qualifiquen de "pobre" el coronel i consideren que li han "arruïnat la vida després de treballar sense descans en els llocs més fotuts i els anys més durs".

Aquesta situació coincideix amb un altre procés obert. De los Cobos i el seu company Manuel Sánchez Corbí, també apartat per Marlaska, aspiren a un ascens l'any que ve. Això fa que necessitin tenir el camí preparat per poder satisfer les seves aspiracions. El del coronel ja és un nom prou conegut a Catalunya. Ell va ser qui va liderar la resposta repressiva de la policia espanyola l’1 d’octubre del 2017. Com a tal va declarar contra els presos polítics al Tribunal Suprem i contra el major Josep Lluís Trapero a l'Audiència Nacional.