El llegat del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid encara aixeca polseguera. Lluny de les discrepàncies i la falta de confiança amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, ara té un nou front obert: la secretaria de l'Estat d'Interior li ha obert una investigació per acomiadar un sergent de la Guàrdia Civil de forma arbitrària i condicionat a una picabaralla personal que tenia aquest amb el nebot de Pérez de los Cobos, també tinent del cos. Aquest nebot és el fill de la germana de la dona de Pérez de los Cobos, per tant, és el seu oncle polític.

Com a cap superior, Pérez de los Cobos s'hauria saltat la llei, que és ben explítica amb aquests temes: no es pot intervenir si la motivació és únicament l'enemistat personal i si hi ha vincles familiars entre els implicats, encara que siguin relacions de parentiu amb un dels afectats. Si la sanció progressa s'enfronta a penes que poden anar des de la separació del servei per complet fins a la suspensió de feina des dels tres mesos als sis anys i multes més lleus com la pèrdua de sou d'un a quatre dies, tal com recull el Manual bàsic del règim disciplinari de la Guàrdia Civil.

La destitució del sergent, que tal com recull El País porta per sigla la lletra S, tenia un currículum impecable que encara posa més en relleu la sorpresa del seu final: havia rebut quinze condecoracions del cos i divuit felicitacions i les seves avaluacions anuals sempre les aprovava amb excel·lents. A més, la justificació de Pérez de los Cobos per fer-lo fora es va basar en un escrit copiat literalment d'altres informes anteriors sense detallar cap argument justificatiu contra el sergent. L'única explicació amb què es podia fonamentar era "la seva escassa capacitat per relacionar-se amb terceres persones" que havia argumentat el nebot de Pérez de los Cobos.