L'any 1965, un català va establir una xarxa de subministrament de gas natural procedent d'Algèria que ha fet possible, indirectament, que arribem al 2022 sense que tot l'estat espanyol depengui en gran manera del gas rus, com sí que els passa a Alemanya o Bèlgica. Pere Duran i Farell va néixer a Caldes de Montbui el 27 de febrer de 1921 i va morir a Barcelona l'11 de juliol de 1999. Passarà a la història com a introductor del gas natural a Espanya. Però la seva vida empresarial va ser molt intensa, va actuar en representació dels interessos industrials a Catalunya del Banc Urquijo, primer, i després del Banco Hispano Americano, que va passar a controlar el primer el 1944. La gran aposta pel món energètic va arribar a la dècada dels seixanta. 

Reconverteix Catalana de Gas

El 1961 va rebre l'encàrrec de reconvertir una altra vella empresa, Catalana de Gas i Electricitat, SA. Va ser aleshores quan va prendre contacte amb el gas natural, una font energètica coneguda a Europa i desconeguda pel franquisme, ja que l'INI havia optat pel butà. Pere Duran va establir relacions cordials amb dirigents algerians i libis, que controlaven els jaciments del nord d'Àfrica, i el 1965, quan Duran era president de Catalana de Gas, van signar uns contractes de subministrament que van donar lloc a la creació de Gas Natural SA, amb participació de Catalana de Gas i dels seus accionistes. El 1970, Franco va inaugurar la planta de Barcelona de liqüefacció del gas libi, traslladat en vaixells especials, que un cop regasificat era distribuït per Catalana de Gas. El 1975, la política energètica espanyola va reconèixer la importància d'aquesta font energètica. El discurs de Duran i Farell encara el recull el web de Naturgy.

Tal com recull Francesc Cabana al seu llibre La burgesia catalana. Una aproximació històrica, l'any 1985 i amb un govern socialista, "Repsol, empresa pública que perseguia crear una gran empresa de distribució de gas natural, va arribar a un acord amb Pere Duran, president de Catalana de Gas. Aquesta es va fusionar amb Repsol Butano, que controlava gairebé totes les companyies de distribució de gas natural a la resta de l'Estat. El resultat de la fusió va ser un segon Gas Natural SA, presidit per Pere Duran i un conseller delegat nomenat per Repsol. El 1997 va dimitir de la presidència de Gas Natural".

Durant la seva trajectòria va mantenir una relació cordial amb diferents personatges polítics, des de Francisco Franco fins a Josep Tarradellas, o de Felipe González a Jordi Pujol. L’actual conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, va ser el director del gabinet de Pere Duran Farell a Gas Natural, des de setembre de 1989 fins que Duran Farell va deixar la presidència, l’any 1997. Giró va acompanyar Pere Duran en molts dels seus viatges i reunions amb dirigents polítics espanyols i d’Algèria, Líbia i el Marroc. El conseller Giró ha explicat que recorda aquella etapa com "la més gratificant i determinant per a la meva futura trajectòria, per tot el que vaig aprendre de la personalitat excepcional, com a empresari i com a humanista, de Pere Duran".

Homenatge a Duran i Farell

Els sistemes actuals s'han anat perfeccionant, però la punta de llança d'aquests vincles comercials provenen d'aquest empresari català. El passat octubre del 2021, Algèria va tancar el gasoducte GME, que transportava gas natural des dels jaciments de Hassi R’Mel, al sud del país magribí, fins a Tarifa i Còrdova a través del Marroc. La raó és la ruptura de relacions diplomàtiques entre Rabat i Alger, a causa, segons l'anunci del ministre d'Afers Exteriors algerià fet a l'agost, de comportaments hostils, inclosa la provocació d'incendis forestals. Aquest gasoducte, precisament, va ser inaugurat fa 25 anys, té dos noms: GME i GPDF, sigles que corresponen a l'enginyer català. Però els lligams entre els dos països continuen vigents. Naturgy i Sonatrach van tancar un acord per garantir el gas per a la propera dècada, com a mínim. 

Sánchez reforça la relació amb Algèria

Precisament, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha reforçat les relacions amb Algèria aquest passat diumenge. Sánchez va trucar al president algerià, Abdelmadjid Tebboune, per “expressar-li el seu agraïment com a soci fiable en l'àmbit energètic” i expressar el seu desig de “reforçar la cooperació”, és a dir, poder comprar-li més gas si fos necessari, segons va revelar a Twitter la presidència de la República d'Algèria. La Moncloa no va informar d'aquesta trucada.