El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dilluns amb el papa Francesc en una audiència privada al Vaticà. La trobada ha durat prop de 40 minuts i han abordat diversos temes, entre ells, "la preocupació compartida per la situació d'Israel i Palestina" i l'actualitat política espanyola, en el marc de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Així com el seu posicionament respecte a la llei d'amnistia i el referèndum de Catalunya, segons ha apuntat Catalunya Ràdio. La reunió, que ha estat "molt cordial" ha començat a les 9:25 hores a la biblioteca del Palau apostòlic del Vaticà, com acostuma a ser habitual, i han estat ells dos sols. 

Aragonès i el papa parlen de l'actualitat política

A la sortida de la reunió, Pere Aragonès ha resumit el contingut de la seva conversa amb el sant pare, on han parlat sobre la necessitat d'avançar cap a solucions diplomàtiques que garanteixin el dret a la vida en el marc de la guerra d'Orient Pròxim. A més, ha detallat que ha compartit amb el papa Francesc la lluita contra les desigualtats que es fa des de Catalunya, "en l'àmbit de l'educació, i d'acollida de la immigració".

El president ha reconegut que han parlat sobre l'actualitat política a Espanya, i el papa ha expressat que "el camí sempre és parlar per arribar a acords", tot i que no ha donat més detalls de la conversa. "Tots coneixen el meu compromís polític i personal amb el diàleg i la negociació per defensar el que són els meus principis polítics i en aquest sentit ho he compartit amb el papa", ha detallat. A més, ha afegit que "la posició del vaticà i del papa Francesc sobre la relació Catalunya i Espanya és coneguda".

Sobre les negociacions i els acords per a la investidura de Pedro Sánchez, Aragonès ha apuntat que pot parlar de l'acord en el qual ha treballat juntament amb el seu partit, que l'ha qualificat de bo. "Garanteix que l'amnistia arribi a tothom, perquè ofereix un procés de negociació per anar al fons del conflicte, que passi pel reconeixement nacional de Catalunya, i també perquè es garanteix el traspàs integral de Rodalies", ha resumit. 

Aragonès li ha regalat algunes obres de la literatura catalana al papa, com els versos de Canigó, de Jacint Verdaguer, o les poesies completes de Joan Maragall, així una edició especifica del cant espiritual, i altres obres en català. Finalment, Aragonès ha agraït al papa "la seva amabilitat i la seva disponibilitat i les seves paraules". 

Trobades entre el Vaticà i el Govern

L'audiència la va sol·licitar el president Pere Aragonès el passat 22 de juny en una carta en la qual també es feia referència a les relacions entre les institucions catalanes i el Vaticà i a la proximitat de dos esdeveniments rellevants a Catalunya, com són la celebració el 2025 del mil·lenari de l'Abadia de Montserrat i la culminació de les obres de la Sagrada Família.

Es tracta de la segona vegada en la qual el papa ha rebut en audiència un president català al Vaticà, després que Joan Pau II es reunís amb Jordi Pujol el 1981, si bé el 2002 el mateix Joan Pau II va rebre Artur Mas quan era conseller en cap del Govern. Pujol també es va trobar amb Joan Pau II en la visita del papa a Catalunya el 1982, mentre que José Montilla, en la seva etapa com a president català, va rebre Benet XVI en la seva visita a Barcelona el 2010.

Problemes de salut del papa

El papa Francesc no està passant per uns bons moments de salut. Aquest dilluns ha decidit suspendre un discurs que tenia preparat en rebre membres de la Conferència de rabins europeus, amb veu cansada ha explicat que no es troba bé de salut i que preferia no llegir el discurs. "Bon dia, us saludo a tots i us dono la benvinguda. Gràcies per aquesta visita que tant m'agrada, però succeeix que no estic bé de salut, i per això prefereixo no llegir el discurs sinó donar-vos-el i que vosaltres el porteu", ha dit el papa. Tanmateix, no ha suspès la seva agenda, i aquesta tarda està prevista una trobada amb prop de 7.000 nens de tot el món a l'aula Pau VI del Vaticà.