El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest dilluns que les eleccions seran el febrer del 2025. És a dir, quan acabi la legislatura. "Les eleccions seran quan toquen, el febrer del 2025", ha dit el president en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Aragònes ha volgut treure pit de la seva obra de Govern i s'ha mostrat convençut que aprovarà els tres pressupostos en els seus tres anys al capdavant de l'executiu. De fet, s'ha mostrat convençut que enguany també els podran tirar endavant amb els suports d'altres grups parlamentaris. El líder d'ERC ha reivindicat que el seu executiu té "una mirada llarga" i considera que un Govern amb una mateixa presidència de 8 anys "seria positiu". De fet, ha recordat que feia 15 anys que un Govern no acabava la legislatura, com també "feia anys" que no s'aprovaven "tres pressupostos consecutius". 

L'elecció d'Aragonès per sobre de Junqueras

Després de ser escollit com a candidat d'Esquerra Republicana a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, el president reivindica que el candidat dels republicans l'esculli el mateix partit. "Ho faig amb l'aval de la direcció del partit", ha reivindicat Aragonès, qui creu que el debat sobre la possibilitat que Junqueras fos el candidat ha estat "induït externament". "Ningú prendrà la decisió per nosaltres i menys els organismes estatals", ha subratllat, davant dels interrogants que s'obren ara amb l'aplicació de la llei d'amnistia a líders del Procés com Oriol Junqueras.

 

Tot i que el president d'Esquerra Republicana finalment hagi descartat ser el candidat del seu partit a la presidència de la Generalitat, Aragonès ha subratllat que això "no vol dir que Junqueras deixi d'aportar tot el que està aportant". "Amb l’aplicació de la llei d’amnistia podrem tenir Junqueras a punt per a les circumstàncies que toquin", ha dit textualment el president de la Generalitat, qui creu que l'Estat ha intentat "escapçar" els lideratges del seu partit. 

Convençut que hi haurà nous pressupostos

El president s'ha mostrat convençut que enguany hi haurà nous pressupostos. Ha dit que estan treballant "molt intensament" i que significaran 2.000 milions d'euros més de despesa. "Significa millorar la qualitat dels serveis públics, ja sigui en l'àmbit de l'educació o l'atenció primària. També és una aposta per una política industrial que ens ha permès seguir captant inversions molt importants", ha dit el president, posant d'exemple la inversió de l'empresa sud-coreana de bateries que implica una inversió de 1.200 milions d'euros a Mont-roig del Camp

Malgrat que el PSC insisteixi que encara queden serrells per complir per part del Govern dels pressupostos de l'any passat, Aragonès ha recordat que l'acord sobre la carretera B-40 entre Sabadell i Terrassa ja està complert. "Hem arribat a un acord perquè el projecte el dissenyés la Generalitat que és el que establia el pacte", ha subratllat. Pel que fa a l'aeroport, el president recorda que "ens vam comprometre a engegar una discussió amb el govern espanyol sobre la millora de l'aeroport del Prat". Aquest aspecte ja s'ha complert i s'ha traduït en una comissió entre Generalitat i govern espanyol. "La millora no té per què ser l’ampliació de la tercera pista. Això pot significar una nova terminal o l’ampliació de la tercera pista sobre un espai protegit", ha dit Aragonès, mentre criticava a Aena. De fet, ha apostat perquè la Generalitat gestioni l'aeroport, tal com farà amb Rodalies, i s'ha mostrat partidari d'impulsar més vols cap al pacífic. "La gestió d'Aena fa que els vols passin per Madrid", ha criticat. 

Crear les "condicions" per un referèndum

Pere Aragonès també ha reiterat la seva aposta per la via d'un referèndum pactat amb l'Estat espanyol i ha reivindicat "aprofitar la conjuntura" actual de pressió al PSOE. "Deien que no hi hauria amnistia i l'hem aconseguit. Ara el PSOE no té el comodí espanyolista de Ciutadans", ha afirmat el president, qui es reflecteix amb els exemples d'Escòcia i Quebec. Per això, considera que el Procés d'independència "ha de ser sòlid" i opina que s'han de crear les "condicions necessàries". "Jo no soc de fer cops de volant", ha dit el president, posant d'exemple els traspassos de Rodalies o de l'Ingrés Mínim Vital. 

Crítiques a Junts sobre la immigració

Pel que fa a l'acord entre Junts i el PSOE sobre la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat, Aragonès es vol esperar a la concreció de l'anunci polític. "Volem totes les competències. Estem disposats a parlar-ne", ha considerat el cap de l'executiu català. Tot i això, s'ha mostrat crític amb Junts, i és que Aragonès assegura que les expulsions dels immigrants els decideixen els jutges, i no els polítics d'acord amb el Codi Penal o a la llei d'estrangeria. "Això no es traspassaria. Ho podrem decidir quan siguem un estat independent quan tinguem una llei d’estrangeria o un Codi Penal propi", afirma el president, malgrat que Junts asseguri que tindran totes les competències en aquesta matèria. 

De fet, ha volgut separar la immigració de la delinqüència multireincident. "Ens equivoquem quan barregem la immigració amb la delinqüència. L’aplicació de les lleis ha de ser igual per a tothom. Tinguis la nacionalitat que tinguis", ha afirmat Aragonès, qui aposta per evitar els guetos i centrar-se en les polítiques socials. El president s'ha mostrat partidari d'evitar el que ha passat a Holanda, França o Regne Unit, on la segona generació d'immigrants no tenen un sentiment de pertinença al país. "El problema és la pobresa i les desigualtats. Això és el que hem d’atacar. La reincidència no és una qüestió d’inseguretat", ha dit. 

Operació Catalunya

Pere Aragonès també s'ha referit a les informacions que ha publicat en exclusiva El Nacional.cat sobre l'Operació Catalunya, en les quals s'evidencia que Mariano Rajoy era coneixedor de tots els moviments contra l'independentisme català de la cúpula policial i del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. "No ens ha sorprès. Hi ha diferents aparells de l’Estat que han de fer la transició a la democràcia. Tenim una part de la cúpula judicial escorada amb els interessos del PP. Ho veiem amb la causa de Tsunami Democràtic", ha subratllat Aragonès.

Emergència per sequera, la setmana que ve

Catalunya entrarà en emergència per sequera "probablement" la setmana que ve, segons Aragonès. D'aquesta manera, la previsió és que els embassaments del país es mantinguin al 16% de la capacitat els propers dies. Aragonès ha constatat que caldrà estar pendents del consum i de les pluges, tot i que ja ha advertit que les previsions a curt termini no en preveuen. El cap de l'executiu ha destacat l'esforç de la ciutadania i els agricultors, de cara a endarrerir l'entrada d'emergència per la sequera: "Han entès que estem en una situació excepcional". Si no, Catalunya hauria entrat en emergència ara fa un any, tal com ha apuntat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!