El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha replicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després que aquesta fes una crida a assistir a la manifestació contra l'amnistia del pròxim diumenge a Barcelona.  "Catalunya sí que és una nació", ha afirmat el president en resposta a la presidenta popular, que havia assegurat que "Espanya és una nació i no pot quedar en mans de minories rabioses que l'odien". Mentre que Ayuso ha demanat rebutjar als carrers l'amnistia en defensa de "la veritat, la unitat d'Espanya, la llei, l'estat de dret i la llibertat de Catalunya", Aragonès ha reivindicat "l'amnistia i l'autodeterminació" en favor de "Catalunya, la llibertat veritable i la democràcia". 

Aragonès, a Ayuso: "Alguns estan obsessionats amb reprimir catalans"

Malgrat que Aragonès no ha mencionat directament Ayuso, com tampoc ella no ha pronunciat el nom de cap polític català, el seu discurs ha estat una resposta a tots els arguments esgrimits per la presidenta contra l'independentisme. Així, Aragonès ha lamentat que "alguns estan obsessionats amb perseguir i reprimir els catalans només per voler votar", i ha recordat que als catalans sempre se'ls ha "menystingut i reprimit", tant econòmicament com nacionalment. "Alguns disfressen la repressió de compliment de la llei i utilitzen tots els estaments de l'estat al seu abast per fer-ho: jutges, institucions, cossos i forces de seguretat i mitjans de comunicació", ha apuntat.

També ha afirmat que Catalunya "té tot el dret a decidir el seu futur polític" i ha reclamat que es reconegui la "majoria social àmplia i permanent" de ciutadans que vol decidir el futur del país en un referèndum per tal de resoldre el conflicte. "Catalunya és un país divers i plural, i fa anys que se'ns aboca odi constant i se'ns neguen els drets socials i polítics", ha denunciat Aragonès. Mentre que Ayuso ha afirmat que els catalans han "perdut la llibertat" i que han de "suportar els separatistes i els polítics", el president ha assegurat que "sempre" estarà al costat de "tota la ciutadania" que vulgui formar-ne part. 

Aragonès, sobre els populars: "No suporten perdre"

En el seu vídeo, Ayuso ha lamentat el perjudici que l'independentisme ha suposat per a la "imatge d'Espanya al món", i, en aquest sentit, el president li ha retret que els qui "més mal fan a la imatge de l'Estat espanyol són els que neguen la democràcia i el dret a vot, agredeixen a ciutadans que volen votar i expulsen a l'exili els que van impulsar un referèndum". 

Aragonès ha aprofitat per llençar un altre dard a la popular, i ha valorat que el seu discurs és deu als mals resultats obtinguts a Catalunya i del fet que ara l'independentisme sigui decisiu per a revalidar el govern de Pedro Sánchez. "No poden suportar perdre", ha afirmat. D'altra banda, ha retret a Ayuso que s'ompli la boca de llibertat i gestió quan "retallen la sanitat pública i tenen els nivells més alts d'atur". "Són especialistes d'amagar la incompetència atacant Catalunya", ha reblat.