1. Amos del seu silenci

El dels sindicats és un dels silencis que més malsona després del comunicat de les patronals de bancs i caixes sobre les eleccions del 27S. José Maria Álvarez, etern secretari general d'UGT a Catalunya (a la primavera deixa el càrrec) no ha dit ni piu i ha estat impossible de localitzar. Fonts del sindicat asseguren que està empipat amb els membres de la direcció que van fer costat a Sindicalistes pel Sí, el manifest presentat a bombo i platerets el 18 de setembre per Raül Romeva i Oriol Junqueras. Venia signat per un centenar de líders ugetistes, de CC.OO. i d'altres sindicats i feien costat a la candidatura electoral Junts pel Sí.  El document no ha fet gràcia a Álvarez, que entén el manifest com un obstacle en la seva carrera per dirigir la UGT a nivell estatal, bo i substituint Cándido Méndez, i considera un problema que l'identifiquin amb l'independentisme o el qualifiquin de tou. D'aquí ve el silenci a l'amenaçador pronunciament de la banca. L'altra gran central sindical, CC.OO., tampoc n'ha dit res. Interpel·lat via Twitter, el seu secretari general, Joan Carles Gallego, s'ha remès a unes declaracions de fa uns dies en que critica tant els "xantatges" com la "il·lusió màgica" d'alguns. És a dir, posa al mateix sac tant la crua advertència de la banca com el programa sobiranista.

2. Ella sempre diu no

La Junta Electoral Provincial i la Central (JEC) només tenen una resposta per al Govern: No. Aquest òrgan ha respost negativament a totes les propostes que la Generalitat ha formulat entorn de les eleccions del 27S. L’última, a propòsit de l’allargament del termini de votació per als catalans residents a l’exterior. El Govern va sol·licitar una pròrroga per a emetre el vot més enllà del 23 de setembre, al·legant que no s’ha pogut enviar la documentació necessària a causa de diversos recursos del TC. La JEC ha desestimat la proposta. En canvi, sí que ha decidit allargar el termini de votació per correu des de dins de l’Estat i també per als militars, en una resolució específica. Al Govern estan que bufen, perquè entenen que les decisions de la Junta dificulten el vot des de l'exterior, on tenen més força les opcions sobiranistes, i faciliten el de l'interior, on passa més aviat el contrari.

3. "Ho estem rascant tot, tot"

La candidatura de Raül Romeva encetarà la segona setmana de campanya amb un missatge "molt més potent". En la línia "d'un convençut, un indecís" incidirà en la necessitat d'obtenir la majoria per a la seva candidatura i garantir així un procés d'independència "sense sorpreses". Per això els estrategues de Junts pel Sí generen expectativa de cara a la recta final del 27-S per reblar el clau dels resultats que dibuixen les enquestes. "Ho estem rascant tot, tot. Com en unes eleccions municipals", comenten des del quarter general de la campanya.

4. Speaker's corner

CUPGU

Aquesta és una modalitat de campanya que la CUP incentiva en els seus candidats. Un candidat es planta en un lloc poc o molt concorregut i, amb un faristol, un micro, uns cartells i uns rètols de porex, explica el seu projecte als qui s'hi acosten. El dimecres 16, però, Antonio Baños i Anna Gabriel, u i dos de la llista per Barcelona, han estat interromputs per una parella de la Guàrdia Urbana que els hi demanava la llicència per fer campanya a la rambla del Poblenou de la capital. "M'heu dit que era itinerant i no us plantàveu!", s'enfadava un dels agents. Finalment, la cap de premsa ha ensenyat el permís que tenia al mòbil i els agents l'han ratificat amb paciència funcionària.

5. La visita que "ho petarà"

El Partit Popular en prepara "una de grossa" per a aquesta segona setmana de campanya. Alícia Sánchez Camacho no se'n reca de dir-ho a qui la vol escoltar. Un dels factòtums de la campanya assegura ara que no es tracta de noves revelacions sobre corrupció o una nova reforma constitucional, sinó de l'aparició d'algú en suport dels populars. Merkel? Cameron? "No dic res més, però ho petarà molt", comenta informalment el dirigent conservador.

6. El cap de premsa no podrà votar

Al responsable de premsa d'una de les set formacions parlamentàries que concorren el 27-S li han robat la cartera i no té temps -pel trasbals de la campanya- de renovar el DNI. "No vindrà d'un vot", sospesa, contràriament al que tots els líders polítics reclamen als ciutadans. Bé, tots potser no. Algunes llistes desitgen que la participació no es dispari per a tenir més possibilitats d'entrar al Parlament.

7. Pregària pel vot ocult

Els estrategues de campanya del PSC confien en el "vot ocult" a les enquestes. De fet, n'estan convençuts que la gent no explica que vota als socialistes, com li passa al PP a Catalunya. Recorden que a Pere Navarro li donaven fins a dotze escons i en va obtenir 20 i la medalla de plata dels vots. "Miquel Iceta aguantarà, ja ho veureu!", sentencien sense gaires romanços.

8. Anglada vol ser diputat a Madrid

El regidor de Plataforma Vigatana i ex líder de la xenòfoba Plataforma per Catalunya liderarà una coalició d'extrema dreta que concorrerà a les eleccions espanyoles. L'acord d'Anglada és amb la formació Soluciona.

9. L'única estelada als mítings de CSQP

esteladacsqp

10. Postres de Músic

Graduiïs en independència, ara pot. /// Joan Laporta va arribar al Barça amb un projecte batejat "cercle virtuós". És l'expressió que ara fa servir Albert Carreras, catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la UPF i secretari general del Departament d'Economia, al seu llibre "Volem la independència? Reflexions per al futur immediat". El llibre defineix la unitat política com la clau de volta del "cercle virtuós" que necessita el procés. /// Aquest 27-S de colors va la cosa: blavers i tarongetes.