Suport sorpresa a la candidatura que aspira a rellevar l'equip de Jordi Cuixart al capdavant d'Òmnium. L'entrenador del Manchester City i exentrenador del Futbol Club Barcelona, Pep Guardiola, ha compartit un vídeo on expressa el seu suport a la candidatura entrant, liderada pel filòsof Xavier Antich, i que tot indica que sortirà escollida aquest dissabte a l'assemblea general d'Òmnium Cultural.

En el missatge, Guardiola diu que aquest cap de setmana tota la gent d'Òmnium Cultural ―com ho és ell mateix― ha de votar perquè el llegat de Muriel Casals i Jordi Cuixart "continuï amb Xavier Antich, Mònica Terribas, David Fernàndez, i amb tanta i tanta gent", expressa el conegut exblaugrana, que anima a la participació dels socis i sòcies en la votació perquè Òmnium Cultural segueixi sent "una eina fonamental per al nostre país".

Així doncs, ja queda menys per a l'adeu a l'encara president de l'entitat, Jordi Cuixart, que a mitjans de gener va anunciar la intenció d'abandonar el càrrec i va proposar per substituir-lo el doctor en Filosofia i actual membre de la junta de l'entitat Xavier Antich. Una decisió amb la qual Cuixart pretén impulsar el procés de renovació i d'aparició de nous lideratges que defensa dins de l'espai independentista. 

Aquella mateixa jornada, Xavier Antich va detallar que havia acceptat la proposta de Cuixart per "responsabilitat" i perquè "és difícil no dir que sí". "Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!", va continuar Antich, que va fixar quin seria el seu repte durant la presidència: "Fer que Òmnium sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant". A més, va apostar per seguir treballant en la línia en què ho han fet durant tots aquests anys el tàndem Jordi Cuixart i Marcel Mauri, que s'han convertit en "un exemple de generositat". Llavors no va anunciar qui assumiria la vicepresidència de l'entitat, però va avançar que seria algú que estaria a l'altura "d'aquestes dues bèsties tan potents, capaces i talentoses", en referència als actuals president i vicepresident en funcions.

candidatura omnium xavier antich

Candidatura d'Òmnium / Òmnium Cultural

Renovació parcial

Dues setmanes després d'aquest anunci es va fer palès que l'única candidatura presentada per a la renovació parcial de la junta directiva d'Òmnium Cultural va ser aprovada i proclamada per part de la junta nacional. Enguany es renoven els càrrecs de presidència, vicepresidències primera i segona, secretaria, tresoreria i 11 de les 18 vocalies, entre les quals destaca la de l'exconseller Quim Forn. A banda d'Antich, doctor en Filosofia, professor titular d’universitat, escriptor i l’únic candidat a la presidència, la candidatura la componen la periodista i professora de comunicació Mònica Terribas, que opta a la vicepresidència primera; Marina Gay, portaveu d’Òmnium a la plataforma Somescola i enginyera de camins, que opta a la vicepresidència segona; Marina Gallés, advocada membre de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, candidata a la secretaria de l’entitat; i Marta Garsaball, advocada i directora de serveis del Departament de Cultura, com a tresorera.

Com a vocals de la junta nacional d'Òmnium, la candidatura presenta, a banda de l'exconseller Quim Forn, David Fernàndez, exdiputat de la CUP i activista social; Natza Farré, periodista i escriptora; Natalia Touzo, periodista especialitzada en comunicació política i pública; Iolanda Fresnillo, sociòloga i activista; Núria Basi, biòloga, investigadora i empresària; Àngel Castiñeira, doctor en Filosofia i professor especialitzat en lideratge, pensament geopolític, valors i sostenibilitat; Gerard Pijoan, llicenciat en Economia i coordinador de la cooperativa Opcions; Lluís Duran, historiador especialista en la història del catalanisme polític i social;  Didac Amat, advocat i politòleg, actualment doctorand en Dret Internacional Climàtic; i Marc Sanjaume, politòleg i professor de Teoria Política.