La policia espanyola eixampla la base de l’independentisme català. Hugo de 20 anys, i Pedro, un veí d’Andalusia sense llar, han estat jutjats avui a l’Audiència de Barcelona, acusats de llençar “coses” contra una línia policial, situada a la Via Laietana, a la banda de mar, que protegia la Prefectura Nacional de la Policia,  el 18 d’octubre de 2019, davant les protestes de la ciutadania contra la sentència del  Tribunal Suprem als líders catalans. Tots dos han negat l’acusació, només sostinguda pels dos agents de CNP que els van detenir a la plaça de la Catedral, quan la concentració era uns metres més enllà, a la plaça Antoni Maura. Amb tot, la fiscal ha mantingut la petició que se’ls castigui a cinc anys i mig de presó pels delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat.

“Aquell dia era allà, xerrava amb uns amics. Em van detenir per l’esquena i em van tirar a terra”, ha declarat Hugo al  tribunal  de la secció setena de l’Audiència de Barcelona. Pedro ha estat més explícit: “M’estava liant un porro a les escales de la Catedral, quan em van detenir, i no em van deixar visitar pel metge. Visc al carrer, a Arc de Triomf.” Per contra, els dos agents han assegurat que tots dos eren amb un grup d’unes deu persones, que “”llençaven llambordes i ampolles” contra la línia policial que tenien a uns 50 metres de la comissaria. L’inspector  ha explicat que va decidir amb un grup anar pel darrere i enxampar-los. Quan els advocats defensors Xavier Muñoz i Lluís Maria Anglada, els han demanat que individualitzessin què feien cada un dels processats, només han respost que “els van veure llençar coses” per la protesta contra la sentència del Suprem als líders catalans, centrada, a  la nit, contra la prefectura. Han admès, però, que cap agent va resultar ferit.

Pilota a un rus

Un veí, que va fer un vídeo de les detencions, ha desmentit tot el que han explicat els agents de la policia espanyola. “El 80% dels que érem allà érem curiosos. Primer, pares amb nens, i a la nit més turistes.  La batalla era a dalt, a plaça Urquinaona. Ningú llençava res. Qui disparava era la policia que va disparar una pilota de goma i li va donar a un cubata que duia un turista rus”, ha declarat amb naturalitat.

Al final, la fiscal ha afegit en l’escrit d’acusació que els joves van tirar llambordes i  ha demanat per a ells dos anys de presó pel delicte de desordres públics i tres anys i sis mesos pel d’atemptat contra l’autoritat, amb l’agreujant que es va produir en un context d’una manifestació i  que els objectes llançats eren “perillosos”. Muñoz, defensor d’Hugo, ha retret a la fiscal que mantingui la petició d’aquest càstig “només amb la prova testifical de dos agents i sense proves perifèriques”. També ha qüestionat que es demani agreujar la pena per  ús d’objecte perillós, quan  “a l’atestat no van detallar res i avui els agents han dit que van llançar coses”. Anglada, defensor de Pedro, ha afegit que “no hi ha hagut prova suficient per trencar la seva presumpció d’innocència”, i que els agents “no individualitzen les accions”, i  ha criticat que “avui diguessin detalls nous”, com quin tipus objectes que suposadament llençaven. “Pedro feia quatre dies que  havia vingut d’Andalusia i es dirigia a dormir a la Ciutadella, aquesta és la realitat, res més”, ha conclòs l’advocat.  Davant la falta de prova, han demanat l’absolució de tots dos acusats. Les acusacions de la fiscalia en protestes independentistes són excessives, segons mantenen diferents defenses.