La diputada d'extrema dreta de Reagrupament Nacional i líder de l'oposició contra Macron, Marine Le Pen, ha carregat contra la nova llei del català del govern andorrà, que obliga els nous residents a tenir un nivell inicial de la llengua i als qui vulguin renovar el seu permís de residència. Le Pen, segons explica el Diari d'Andorra, s'ha oposat a aquesta mesura anunciada fa uns mesos pel govern andorrà en una pregunta dirigida al ministre d'Europa i Afers Exteriors del govern francès, Stéphane Séjourné. Segons la líder d'extrema dreta francesa, comporta una "discriminació" de la llengua francesa a Andorra

La diputada francesa ha recordat el "vincle històric" dels andorrans francòfons amb l'estat francès i ha explicat que el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, s’ha mostrat partidari que el Banc de França pugui actuar com a prestador d’última instància. Per a Le Pen, aquesta nova llei podria provocar el "risc de frenar l'ús del francès en importants sectors econòmics, com el turisme o el món empresarial". I és que la nova llei del català andorrana té l'objectiu d'implicar institucions i empreses en la protecció de la llengua catalana, sobretot arran de l'augment de la immigració a Andorra.

Per tot plegat, Le Pen ha demanat l'opinió del ministre sobre el projecte de llei i sobre els "possibles efectes nocius" que podria tenir sobre l’ús del francès al Principat. Així mateix, insta a fer públic quina política se seguirà per defensar el món francòfon i el lloc de França a Andorra, “territori del qual som coprínceps” i si té intenció d’intervenir directament davant del govern andorrà per revertir aquesta situació.

La nova llei del català a Andorra

La nova llei del català exigirà un nivell mínim de l'idioma tant als nous residents com a aquells que hagin de renovar el permís per viure i treballar a Andorra. El requisit, tanmateix, serà inferior al nivell A2, i qui no el pugui acreditar haurà de fer un curs de 20 hores als centres de català andorrans abans de donar-li o renovar-li la targeta verda. Actualment, s'està tractant en comissió i incorporarà un article per modificar la legislació sobre immigració i afegir-hi els nous requisits per als permisos de residència. 

Des del govern andorrà s’afirma que han constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot als comerços i a la restauració. Es vol aconseguir revertir aquesta tendència i assegurar una conversa mínima en català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!