El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha participat aquest dissabte en un míting electoral a Sant Sebastià per recolzar el candidat a lehendakari del PSE-EE, Eneko Andueza, juntament amb el cap de llista per Guipúscoa, Denis Itxaso, i la portaveu socialista a l'Ajuntament, Ane Oyarbide. En la seva intervenció, Sánchez ha aprofitat per treure pit de les recents dades que han fet públiques alguns organismes internacionals “gens sospitosos de sanchisme”,  un el Fons Monetari Internacional i un altre l'AIReF, “que han elevat les previsions de creixement econòmic a Espanya, un al 2% del PIB i l'altre a l'1,9% del PIB”, i ha assegurat que “ni mil palades de fang de Feijóo i d'Abascal taparan els èxits d'Espanya".

La teoria del fang

Sánchez ha exposat davant els socialistes bascos una curiosa teoria de l'escriptor d'un famós llibre, que va inspirar una no menys famosa pel·lícula, per explicar el que li va dir al Congrés dels Diputats al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i al líder de Vox, Santiago Abascal, és a dir "el no-res i el fang". "Hi va haver un escriptor, l'escriptor d'El nom de La Rosa, Umberto Eco que va teoritzar sobre això, i va parlar de la màquina del fang. I què suposava per a ell la màquina del fang? Denunciar casos tant escandalosos com inexistents. Per què?, per embarrar el debat públic, per enfangar-lo i generar desafecció”, ha explicat Sánchez, qui ha afegit que “davant del seu fang”, reivindicaran "la política neta", que és la que "sempre" duen a terme els socialistes quan tenen responsabilitats públiques". I ha insistit: "Ni mil palades de fang de Feijóo i d'Abascal taparan els èxits d'Espanya en creixement econòmic, en ocupació, en drets i en política social, que és el que estem fent els socialistes a Espanya i el que aspirem a continuar fent aquí”.

La prova del progrés

El president del govern espanyol ha afirmat que els eixos del PSOE i el seu Govern són treballar pel progrés de la ciutadania, que ha situat al "centre de les prioritats", i també "parlar del que importa als bascos i a les basques". Sánchez s’ha felicitat per les dades econòmiques, les dades d’afiliacions a la Seguretat Social i pel rècord d’ocupació femenina, en un any "tan difícil i complex" que es viu a conseqüència del context geopolític que pateix Europa des de la invasió de Rússia a Ucraïna i ara amb l'Orient Mitjà, demostren, per Sánchez, que Espanya està “creixent cinc vegades més que la mitjana europea”. "No una, ni dues, ni tres. Cinc vegades més. Això significa que el 2018, quan jo vaig arribar a la Presidència del Govern i vam propiciar el canvi polític a Espanya, el nostre país creixia més o menys a la mitjana de la UE. Avui creixem cinc vegades més. Aleshores vam tenir 19 milions d'afiliats avui tenim 21 milions d'afiliats, amb 10 milions de dones treballant i cotitzant a la Seguretat Social, el rècord absolut dels registres de la Seguretat Social”, ha afegit.

Sánchez ha contraposat la tasca del seu govern en matèria econòmica amb altres del passat del Partit Popular i ha recordat que aquesta setmana s'ha vist "alguns dels protagonistes d'aquest 'vergonyós miracle econòmic' Rato i Zaplana passant pels jutjats, cal reivindicar que llavors l'economia suposava una xafogor i una indignitat, i avui l'economia és un èxit de país, del govern, dels empresaris, dels sindicats i dels treballadors”.

El problema de l’habitatge

El president del govern  també ha entrat en un dels temes que està sent protagonista en la campanya basca, com és el de la preocupació per l’habitatge, ha promès que en aquesta legislatura espanyola l’habitatge serà central en les seves polítiques, fins a convertir-lo “en el nou pilar de l’estat del benestar”. De fet, Sánchez s’ha compromès multiplicar per vuit “la política d’habitatge” i ha insistit, prenent com a còmplice al candidat Andueza, que "com Lehendakari farem de l'habitatge el principal objectiu de les administracions basques i de l'administració general de l'Estat". També ha apel·lat a l'aliança entre els ajuntaments, les diputacions forals, el Govern basc i el Govern d'Espanya. "Si hi ha un partit polític que ho pot dur a terme és el PSOE, és un govern liderat pels socialistes a Espanya i també a Euskadi".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!