El govern de Pedro Sánchez ha tancat la porta per carta al traspàs de Rodalies, i s'ha negat a celebrar la reunió que li havia demanat el govern de Pere Aragonès per estudiar aquesta transferència. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha enviat la carta a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en la qual només parla de "traspassar recursos econòmics" a Rodalies, és a dir de parlar del finançament.

Segons ha avançat El Periódico, el govern espanyol vol impulsar un grup de treball sobre aquesta qüestió: “L'insto a activar el grup de treball sobre el traspàs de recursos econòmics de Rodalies, d'on es van aixecar injustificadament fa un any, i reprendre les converses sobre Rodalies on es van quedar llavors. Estic convençuda que pot i ha de ser un espai de debat adequat i productiu, com estan sent tants altres en què el Ministeri i la Generalitat treballem de bracet en la recerca de solucions per a la ciutadania de Catalunya", ha indicat la ministra a la consellera.

L'última vegada que es va anunciar el traspàs de Rodalies va ser amb l'actual conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, quan era conseller de Política Territorial amb el segon tripartit. Però la transferència no es va fer efectiva més enllà dels horaris i freqüències, perquè no va incloure ni les vies, ni els trens, ni les estacions. Sí que incloïa la capacitat de canviar l'operadora (Renfe) però l'Estat va incomplir la partida econòmica destinada a fer-ho. Des de llavors no hi ha hagut cap avenç i el problema s'ha complicat amb els repetits problemes que apareixen a Rodalies, amb l'agreujant que durant dècades les grans partides ferroviàries han estat per a l'AVE.

Al mes de desembre passat, més 150 de viatgers van resultar ferits per la topada de dos trens a l'estació de Montcada i Reixac - Manresa (Vallès Occidental). Renfe va activar el protocol per a aquesta mena d'incidents en col·laboració amb Protecció Civil i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). A causa d'aquest accident, es va interrompre el servei a les línies R4, R7 i R12 de Rodalies en tots dos sentits. 

Segons va explicar un dels passatgers que viatjava en el tren que en el moment del xoc estava parat a l'estació de Montcada i Reixac - Manresa, al seu vagó hi havia una dona que va caure i es va fer un trau al cap. "El tren no anava amb el mateix volum d'ocupació que un dia normal", va detallar un altre home, perquè era pont. Els viatgers van notar una sotragada molt forta, especialment les persones que anaven dretes dins els vagons.