Des de la Moncloa, al capdavant d'un nou govern de coalició i amb Feijóo i el PP a l'oposició de nou. Pedro Sánchez tanca l'any 2023 satisfet amb la seva feina. Així ho afirma en una carta que ha enviat a la militància socialista aquest dissabte 30 de desembre de 2023, el dia abans de Cap d'Any. En la missiva, el president del govern espanyol mostra el seu agraïment per la "resposta serena" de la militància socialista davant els "insults" i l'"intolerable assetjament viscut" a les seus del partit, especialment a Ferraz. Pel que fa a la Constitució, el líder del PSOE afirma que el seu partit s'"identifica plenament amb ella", considerant-la un espai de convivència i acollida. Fa una crida a "perseverar en el respecte cap a aquells que pensen de manera diferent", i reivindica que és "un espai de convivència i acollida, fins i tot pels qui recelen de la mateixa Constitució".

Sánchez ressalta la tasca del seu govern, "compromès amb la modernització del país i la conquesta de nous avanços socials". També subratlla la seva orientació europeista i l'"èxit de la presidència del Consell Europeu" en l'últim semestre. Remarca que aquest govern "és la garantia" que no hi haurà retrocessos en els drets guanyats per la societat espanyola. El secretari general del PSOE recorda a la carta, compartida a X, els "moments durs" com la resposta de la ultradreta i la dreta després dels resultats electorals del 23 de juliol. Lamenta la proliferació d'insults i l'"intolerable assetjament" viscut arran de l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts, que va facilitar la tramitació de la llei d'amnistia pels líders del procés. En aquest sentit, agraeix a la militància la "resposta serena als assetjaments i la resposta educada davant els insults".

Sánchez aborda també la polarització en el panorama polític espanyol, i assenyala que aquesta "no és simètrica" i destaca que mentre un costat "profereix insults i promou l'assetjament, l'altre es veu assetjat i rep aquests insults". També subratlla la importància de mantenir la serenitat i l'educació davant aquests reptes, ja que "la convivència depèn més que mai de nosaltres". Finalment, el cap de l'executiu espanyol expressa el seu orgull per ser el secretari general del PSOE en aquest moment i ressalta l'horitzó ple de nous reptes i projectes d'avanç social i modernització d'Espanya. Va anticipar un any en què es donarà un nou impuls al benestar, creixement econòmic i justícia social amb polítiques socialdemòcrates. En aquest sentit, Sánchez ha volgut destacar "els èxits" del país, tancant el 2023 amb creixement econòmic, creació d'ocupació i menys inflació entre les grans economies europees.