El president Quim Torra ha manifestat que mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, convocava els presidents autonòmics a una trobada a la Rioja, ja coneixia els plans de fuga de Joan Carles I i els va amagar. I s'ha mostrat satisfet de no haver participat en aquesta trobada, que ha qualificat de "farsa", tot i la insistència que li van fer des de l'executiu espanyol i els partits que li donen suport.

"Mentre es feia aquesta foto, Joan Carles estava fent les maletes. El president Sánchez coneixia els plans de fuga, acordats amb Felip VI. 48 hores després, el gobierno encobria la marxa del pressumpte corrupte d’un frau colossal. Content de no haver participat en aquesta farsa", ha assenyalat Torra. 

Sánchez ha reconegut avui contactes amb Felip VI sobre el futur de Joan Carles I, però no n'ha volgut facilitar informació en roda de premsa. I TVE va apuntar ahir que la vicepresidenta Carmen Calvo havia tingut un paper essencial en la negociació per la fugida de l'emèrit.

Joan Carles I va comunicar ahir formalment al seu fill Felip VI que s'exiliava d'Espanya i abandonava d'aquesta manera el Palau de la Zarzuela, on encara residia. La Casa Reial va fer pública la decisió després que els actuals monarques espanyols van finalitzar una ronda per les comunitats autònomes, i que diumenge van participar en la cimera autonòmica. Després es va conèixer que Joan Carles I ja era fora d'Espanya quan va fer el comunicat.