Pedro Sánchez ha anunciat aquest dissabte que optarà a la secretaria general del PSOE en les eleccions primàries que el partit celebrarà el 2017. Sánchez s'enfrontarà així a l'exlehendakari Patxi López, que també ha oficialitzat la seva aposta per liderar el PSOE. Aquest anunci l'ha fet en un acte a Dos Hermanas (Sevilla) on s'han concentrat 1.500 dels seus partidaris sota l'eslògan "Somos socialistas". Hi eren l'exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, i les diputades socialistes Zaida Cantera i Adriana Lastra, que s'havien negat a acatar la disciplina de partit en la investidura a Rajoy. 

Pedro Sánchez ha assegurat als militants socialistes que per ell serà "un orgull" liderar "la seva causa" per donar "una lliçó de llibertat i autonomia política". Ha afegit que ell "no va amb eufemismes" i "no s'amaga" i que creu que ara "és el moment de comprometre's". Tot i que Sevilla és un dels feus de Susana Díaz, rival acarnissada de Sánchez, el batlle de Dos Hermanas és un fidel seguidor de Sánchez.

Amb aquesta decisió els crítics a Susana Díaz queden dividits en dues candidatures, la dels més moderats, els partidaris de Patxi López, que va acatar la decisió de la direcció del partit d'abstenir-se en la investidura de Rajoy, i la dels més radicals, els partidaris de Pedro Sánchez, que van aplaudir el gest dels diputats que van desobeir les consignes del PSOE. La decisió de Sánchez de seguida ha despertat moltes polèmiques a les xarxes socials, entre els que aplaudeixen la seva decisió i els que l'acusen d'egolatria i de dividir el partit.