El secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a l'exvicepresidenta primera, Carmen Calvo, assumir la presidència del partit en substitució de Cristina Narbona. Segons avança Vozpópuli, el relleu es produiria en el congrés federal d'aquesta formació política, previst per al mes d'octubre a València.

Segons el mitjà citat, Calvo encara no ha pres cap decisió i ha demanat temps al líder del PSOE. En tot cas, Sánchez hauria traslladat a Calvo la seva intenció que la presidència del partit socialista deixi de ser un càrrec bàsicament honorífic i tingui "més poders executius" dins de l'estructura orgànica del partit.

Fins al moment, l'únic paper que els estatuts socialistes atorgaven a la Presidència era la de "presidir i moderar" les reunions de la Comissió Executiva Federal i "els actes oficials que organitzi" el partit. Sempre segons Vozpópuli, la intenció de Sánchez seria delegar en la presidenta del PSOE part de les funcions que fins al moment té encomanades el secretari general en l'actualitat.

Qui ha estat president del PSOE?

En l'actual període democràtic, el president que més temps ha exercit el lloc de president és l'històric dirigent Ramón Rubial (1976-1999), a qui van seguir tres representants andalusos: Manuel Chaves (2000-2012), José Antonio Griñán (2012-2014) i Micaela Navarro (2014-2016), qui va ser la primera dona a ocupar el càrrec. Després d'un any vacant per la crisi interna del PSOE, Sánchez va impulsar Narbona a la presidència el 2017.

Carmen Calvo va deixar de formar part del govern espanyol el passat 11 de juliol, després de la crisi de govern en què va deixar de ser la "número dos" de l'Executiu, encara que manté el seu escó per Còrdova al Congrés dels Diputats.

L'esmentat mitjà recorda que la fins aleshores vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica va sortir del Consell de Ministres tres dies abans de la data prevista per aprovar la seva llei estrella, en la que portava treballant més d'un any: la llei de memòria democràtica, que finalment va ser aprovada una setmana després. El seu lloc al capdavant del Ministeri de la Presidència i coordinador de l'Executiu el va assumir Félix Bolaños.

La dirigent socialista nascuda a Cabra (Còrdova) el 1957 va assumir la Vicepresidència primera quan el líder del PSOE va arribar a la Moncloa el juny de 2018, després de triomfar la moció de censura contra el president Mariano Rajoy. Després, després de guanyar les eleccions el 2019, el cap de l'Executiu la va mantenir com a "número dos".

 

Imatge principal: Padro Sánchez i Carmen Calvo quan compartien la fila del govern en el Congrés dels Diputats / Efe