Pocs anuncis polítics havien generat tanta expectació, nervis i incertesa com el que s'espera aquest dilluns al matí del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ningú no en sap res, però tothom fa les seves apostes, sobretot la premsa. El president espanyol no ha volgut donar cap pista ni ha compartit res amb ningú; de fet, aquests dies de reflexió, no hi ha hagut ni una sola trobada amb polítics de la seva confiança. I això es pot veure amb les contínues mostres públiques de suport que està rebent Pedro Sánchez: els seus ministres i alts càrrecs del partit li envien ànims des dels mítings i mitjans de comunicació i això denota que no han parlat amb ell directament. Sobre l'anunci d'aquest dilluns, poca informació per no dir gens: si bé cada diumenge s'envia als mitjans de comunicació l'agenda del president, la d'ahir estava buida, per no saber no se sap ni a quina hora es farà l'anunci, només se sap que serà una declaració que no admetrà preguntes. Davant tantes incògnites, la premsa escrita fa les seves elucubracions. "Incertesa total davant la decisió de Sánchez", titula El País, que destaca també els actes en suport al president, com el de les 5.000 persones que es van manifestar aquest diumenge al vespre "per amor a la democràcia" pel centre de Madrid. La marxa, convocada per l'associació juvenil progressista 'La Plaza', va protestar contra la "manipulació mediàtica de la dreta i la ultradreta" i va voler simbolitzar el suport a Pedro Sánchez, hores abans d'anunciar la seva decisió de continuar o no al capdavant del govern espanyol. 

El País
El País

El Mundo titula: "Estupor al PSOE: 'Com és possible que ningú no ho veiés a venir?'". El rotatiu ha parlat amb gent propera al president del govern espanyol i totes coincideixen a dir que des del moment en què Sánchez va anunciar aquest període de reflexió, es passen el dia mirant el mòbil per veure si tenen algun missatge amb alguna pista, però res. Entre el seu cercle més proper, assegura el diari, hi ha desànim i molt de pessimisme, i tots creuen que "res no tornarà a ser igual". "Com és possible que ningú no hagi fet res per evitar això?" i "ningú no ho va veure a venir això?", són les preguntes que circulen pel partit, afirma el rotatiu. També a la portada, entrevista al candidat del PSC a les eleccions catalanes del 12 de maig, Salvador Illa, que indica: "La de Sánchez no és una decisió en clau electoral, és personal".

El Mundo
El Mundo

Per pessimisme el que es desprèn de la portada de l'ABC: "Només una minoria de dirigents del PSOE creu que continuarà". El diari assegura que ha contactat amb prop de mig centenar de dirigents socialistes i que tots es temen el pitjor. Concretament, ha parlat amb 48 persones, de les quals, assegura l'ABC, només set "aposten o confien en la continuïtat" del president espanyol. La imatge del dia, però, és per a un dels mítings del president a l'exili, Carles Puigdemont, des d'Argelers. "A l'amagatall francès de Puigdemont", titula el diari, que ha enviat un periodista a la Catalunya Nord perquè parli amb els veïns de la zona i descobreixi on viu el candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya.

ABC
ABC

"Sánchez instal·la el PSOE en el 'populisme'", titula La Razón sobre el tema estrella d'aquest dilluns. D'altra banda, el diari porta enquesta sobre les eleccions del 12-M: "Illa guanyaria dos escons en plena reflexió de Sánchez i podria governar amb ERC". El sondeig dona entre 38 i 39 escons als socialistes i situa Junts en segona posició, amb entre 32 i 33 escons. ERC baixa i esdevé tercera força, ja que passa dels 33 escons que té ara a entre 27 i 28, segons el sondeig.

La Razón
La Razón

"Sánchez anuncia avui la seva decisió en un clima general d'incertesa", indica La Vanguardia que publica una fotografia de les concentracions d'aquest diumenge en suport a Pedro Sánchez que es van poder veure en diferents punts d'Espanya. En el cas de Madrid, d'on és la imatge de la portada, els participants corejaven consignes com 'No et rendeixis', 'Sí, continua' o 'Val la pena, és clar que sí', i van fer servir la tornada de la cançó Quédate, de Quevedo, per amenitzar la marxa des d'Atocha fins al Congrés dels Diputats.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico entrevista l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que carrega contra Junts i els Comuns: "Trias i Colau ni governen ni deixen governar". El batlle concedeix aquesta entrevista després que divendres l'oposició constatés la "solitud" i "paràlisi" del govern de Collboni i l'instés a "replantejar" el seu funcionament. Així ho recollia una proposició presentada per TriasxBCN al ple i que es va aprovar amb els vots favorables d'aquest grup i de BComú; l'abstenció d'ERC, PP i Vox; i el vot contrari del PSC. El text també evidenciava la "manca de diàleg i capacitat" del govern municipal per arribar a acords. 

El Periódico
El Periódico

El diari Ara porta una enquesta de la qual es desprèn que "els votants d'ERC i Junts volen un president independentista, tot i que no sigui el seu candidat". Segons el seu sondeig, la majoria d'electors sobiranistes preferirien un pacte que evités investir Salvador Illa, però, alhora, un tripartit sedueix més catalans que no pas un altre acord entre ERC i Junts. La imatge és per als actes de suport a Pedro Sánchez i el diari català titula: "Màxima incertesa per la decisió de Sánchez".

Ara
Ara

Finalment, portada econòmica a El Punt Avui, que assegura que "el món econòmic posa deures als polítics". En un reportatge, el diari català explica que "assolir un finançament tan singular com sigui possible, transitar amb passa ferma i àgil cap a un nou model energètic i recuperar identitat industrial, 4.0, són alguns dels reptes que la societat civil voldria que el poder que sorgeixi d’aquestes eleccions transformés en consensos nacionals". També a la portada, entrevista a Clara Ponsatí, la candidata d'Alhora al 12-M: "Els partits independentistes s'han entregat a Espanya", denuncia.

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!