Mentre se celebrava la reunió del grup parlamentari socialista al Congrés dels diputats, l'ex-secretari general Pedro Sánchez ha trencat el silenci per anunciar el 'no' a Mariano Rajoy, i s'ha unit així a la resta de diputats "díscols". Així i tot, aquesta negativa es manté ara com ara només per a la primera volta. El seu missatge no aclareix si durant la segona votació s'obriria a l'abstenció, perquè tots votaran 'no' en la primera volta.

Segons ha sabut El Nacional, en aquesta reunió –a porta tancada– han intervingut set persones. El diputat basc Eduardo Madina, Manuel Hurtado, l'ex-secretari d'organització César Luena; l'ex-president del Congrés Patxi López, Soraya Rodríguez, Pedro Muñoz. Tots ells mantenen les seves posicions. A més, les fonts consultades expliquen que la cap de llista del PSC, Mertixell Batet, ha reiterat el seu 'no'.

Batet ha recordat la unanimitat que va aconseguir la resolució del PSC en el consell nacional i la voluntat de mantenir el projecte comú amb el PSOE.

A més, Batet considera que la posició dels socialistes catalans hauria de ser entesa per raons orgàniques –"el protocol ho contempla"– i per raons polítiques: "No tinc dubte que el PSOE sap que Catalunya està vivint un moment excepcional, i que Espanya també. Teniu consciència que a Catalunya hi ha una particularitat i realitat diferent a la d'altres territoris", ha dit. "La nostra columna vertebral com a socialistes és que pot haver-hi discrepàncies, però que aquestes discrepàncies mai no han de suposar una ruptura", ha afegit.

Els partidaris del 'no' han aplaudit la intervenció de la diputada.