El president del Govern, Pedro Sánchez, no es veurà amb membres dels grups d'oposició en el seu viatge oficial a Cuba que comença aquest dijous, encara que sí que té prevista una trobada amb representants de la societat civil, entre ells periodistes independents, artistes, i intel·lectuals que veurà, en la residència de l'ambaixador espanyol.

"Volem conèixer la realitat cubana, no posar-nos medalles", justifiquen fonts governamentals que, a més, insisteixen que cap dels dirigents europeus que han viatjat a l'illa en els últims anys, ni el Papa ni l'alta representant de la UE, Federica Mogherini, no s'han reunit amb la dissidència -sí va veure a alguns el nord-americà Barack Obama--. Tampoc els dos ministres d'Exteriors 'populars', Alfonso Dastis i José Manuel García Margallo.

Segons aquestes fonts, la llista de convidats a aquesta reunió l'ha fet l'Ambaixada espanyola a l'Havana, i el Govern cubà no ha imposat "res en absolut". "A l'Ambaixada espanyola convida el Govern espanyol", conclouen les fonts. En aquesta llista figuren, entre d'altres, l'actor Jorge Perugorría, el músic Carlos Varela, l'escriptor Leonardo Padura i els periodistes Abraham Jiménez Enoa, de 'l'Esternut', i Roberto Veiga i Lenier González, de 'Cuba Possible'.

També Enrique Núñez, amo del famós paladar La Guarida, i les dissenyadores Leire Fernández i Idania del Río, fundadores de l'empresa de disseny Clandestina. D'aquesta manera, encara que l'agenda no està tancada al cent per cent, no està prevista cap trobada amb membres de grups de l'oposició organitzats, com les Damas de Blanco o el Moviment Cristià d'Alliberament. En el coordinador del MCL, Eduardo Cardet, pres des de 2016, han posat el focus PP i Ciutadans, demanant a Sánchez que reclami el seu alliberament al president cubà, Miguel Díaz-Canel.

Les fonts asseguren que amb Díaz-Canel es "parlarà de tot", encara que eviten donar detalls abans que es produeixi el viatge. El cap de l'Executiu serà a Cuba poc més de 24 hores, amb una agenda atapeïda amb què pretén "normalitzar, estabilitzar i aprofundir" una relació bilateral que és ja molt densa en l'empresarial, el social i el cultural.

Primer viatge oficial en 32 anys

Per al Govern espanyol, que Sánchez viatgi oficialment a Cuba 32 anys després de l'últim viatge amb aquest nivell -Felipe González en 1986-- suposa ,en realitat, culminar quelcom pendent, especialment en un moment en el que Sánchez ha fet de l'acció exterior a Europa i Iberoamèrica una de les seves prioritats. Cal veure si es concretarà una visita dels Reis a l'illa, possiblement amb el marc del 500 aniversari de la fundació de l'Havana el 2019.

La idea de l'Executiu és que aquesta normalització afecti el polític, però també l'econòmic, amb un fòrum empresarial amb més de 200 participants; al cultural i al social, amb una recepció a la colònia espanyola. Cuba té la tercera colònia d'espanyols més gran a Iberoamèrica --uns 140.000--, en bona part per la Llei de Memòria Històrica de 2007.

La visita començarà aquest dijous a la tarda, amb l'arribada de Sánchez a la Plaça de la Revolució, on és el Palau Presidencial. Sánchez dipositarà una ofrena floral davant del monument a José Martí --com estableix el protocol cubà, han dit les fonts--. Una vegada al Palau presidencial, Sánchez serà rebut amb honors militars i tindrà una reunió tot sol amb el president Díaz-Canel.

Els acompanyants de Sánchez

Després, la reunió s'ampliarà a la resta de les delegacions --Sánchez viatja amb els ministres d'Exteriors i d'Indústria, Josep Borrell i Reyes Maroto--. Després, és possible que es firmin diversos acords d'àmbit cultural i consular i, finalment, les dues delegacions soparan juntes.

En el marc de la visita també està previst que Borrell celebri consultes polítiques amb el seu homòleg, Bruno Rodríguez. No és a l'agenda, tanmateix, una reunió de Sánchez amb l'expresident i primer secretari del Partit Comunista, Raúl Castro; tampoc una roda de premsa conjunta de l'espanyol amb Díaz-Canel. El cap de l'Executiu espanyol atendrà la premsa divendres, en el tram final de la visita.