Continua la polèmica pel resultat d'Israel al festival d'Eurovisió, que, gràcies al públic, va quedar en segona posició. Aquest diumenge, RTVE ja va demanar debatre sobre el sistema de televot per tal conèixer si es tracta del sistema "més adequat i si els conflictes bèl·lics ho condicionen". El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha evitat el tema i ha demanat que Israel sigui expulsada d'Eurovisió. "Ningú es va posar les mans al cap quan es va iniciar la invasió de Rússia a Ucraïna i se li va exigir la sortida de competicions internacionals. També, com hem vist recentment, es va exigir no participar a Eurovisió. Tampoc no hi hauria de participar Israel", ha assegurat en un acte amb els sectors culturals a Madrid. "El compromís d'Espanya amb la legalitat internacional ha de ser constant, coherent. També des d'Europa", ha afegit. "No podem permetre dobles estàndard, tampoc en la cultura", ha afirmat. 

Sánchez ha recordat que el febrer del 2022, després de l'inici de la guerra de Rússia sobre Ucraïna, la Junta Executiva de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) anunciava que Rússia no podria concursar al festival després de la "crisi sense precedents a Ucraïna" i perquè la seva participació en aquest concurs "desacreditaria la competència". El líder dels socialistes ha aprofitat la seva intervenció per enviar "una abraçada solidària al poble d'Ucraïna i al poble de Palestina, que viuen la bogeria de la guerra i del bombardeig". I ha fet una crida al món de la cultura a posicionar-se políticament i defensar valors com "la democràcia, els serveis públics de qualitat, la denúncia de conductes masclistes o el compromís amb el medi ambient". I ha reclamat la fi de les guerres "sigui a Ucraïna o a Gaza". 

Eurovisió, al centre del debat polític

El festival d'Eurovisió de dissabte passat ha impactat al panorama polític espanyol. Des de Sumar han qüestionat els resultats obtinguts per Israel i han insinuat que el televot va ser "finançat de manera molt forta per Israel", després que el públic espanyol donés la màxima puntuació, és a dir, 12 punts a aquest país. Així ho ha afirmat el coordinador d'Izquierda Unida, Antonio Maíllo, que ha carregat contra l'organització del certamen per la seva "doble vara de mesurar, on s'expulsa Rússia però no Israel". Des de la formació han tornat a reclamar l'expulsió d'Israel d'Eurovisió. 

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, també ha parlat aquest dilluns i ha dit que està molt orgullós de l'actitud de RTVE sobre Israel al Festival d'Eurovisió, ja que han triat estar "al costat correcte de la història", i ha lamentat la campanya del PP a les xarxes perquè reflecteix "molt d'odi i d'inhumanitat". En aquest sentit, ha criticat les campanyes que s'estan difonent a les xarxes per part de representants de la dreta i la ultradreta, que han publicat les últimes hores alguns missatges en els quals relacionen el resultat d'Espanya amb el fet que Pedro Sánchez sigui el president del govern espanyol. El ministre López fa referència a una publicació que el PP va fer aquest diumenge a les seves xarxes socials, on apareixia una imatge de la candidata espanyola, Melody, amb Sánchez, acompanyada del missatge: "No és culpa teva, Melody. Tu ho vas fer molt bé, però..."

En la mateixa línia d'atacs contra el president del govern espanyol també se situa Vox. El portaveu del comitè executiu dels ultres, José Antonio Fúster, ha reclamat aquest dilluns la dimissió o la destitució del president d'RTVE, José Pablo López Sánchez, perquè considera que s'ha fet una politització "vergonyosa" del Festival d'Eurovisió. Segons Fúster, en qualsevol altre país "el president de la Corporació no és que hauria de dimitir, és que hauria de ser destituït immediatament per incomplir el mandat constitucional que és el principi de neutralitat dels poders públics".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!