El president espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha col·locat 14 ministres en llocs de sortida de les llistes socialistes per assegurar-se que seran diputats en la nova legislatura. Pràcticament tots els ministres estan en aquesta posició. El moviment coincideix amb el fet que les eleccions generals del 23 de juliol són una cita molt arriscada, tot i que els comicis els ha convocat el mateix Sánchez, i pràcticament totes les enquestes pronostiquen una victòria del PP i Vox. Sobre el paper no cal que tots els ministres vagin a les llistes, perquè ser diputat no és un requisit necessari per optar al càrrec. En els comicis del 23 de juliol, només no es presenten a les eleccions la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivà, segons informa El Mundo.

No hi ha a les llistes cap fitxatge innovador o que procedeixi d'altres espais electorals, si bé Sánchez ha recuperat dos exministres: Carmen Calvo, que encapçalarà la llista a Granada, i l'exsecretari d'organització del partit, José Luis Ábalos, que serà el número dos per València. Es poden considerar doncs unes llistes d'enrocament, perfectament preparades per passar al palau d'hivern en el cas hipotètic de perdre les eleccions. 

Si fem un repàs de les llistes, es veu l'altíssima concentració d'alts càrrecs. A Barcelona, la llista està encapçalada per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a la qual segueixen el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i la titular de Transports i responsable final de Rodalies, Raquel Sánchez. A Madrid, el president espanyol, Pedro Sánchez, anirà seguit de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el titular d'Exteriors, José María Albares. I a més no ha dubtat a col·locar en el setè lloc el seu director de gabinet, Óscar López. Un altre cas significatiu és que l'actual directora general de la Guàrdia Civil, Mercedes González, només haurà durat dos mesos en el càrrec, perquè plegarà per anar a la llista electoral de número 10 per Madrid. No són moviments habituals quan es veu clar que es revalidarà el mandat.

Imposició a Saragossa

El cas més polèmic ha estat la decisió de col·locar la ministra d'Educació, Pilar Alegria, de cap de llista per Saragossa, quan ha perdut la votació interna de candidats, que ha guanyat el diputat Óscar Galeano (184 vots contra 948). A València la cap de llista serà la ministra de Ciència, Diana Morant, a qui seguirà José Luis Ábalos. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la dirigent socialista que més s'ha enfrontat a la titular d'Igualtat, Irene Montero, per les diferents visions feministes, serà la cap de llista per Sevilla, mentre que el cap de llista de Córdoba serà el ministre d'Agricultura, Luis Planas, i el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, serà el primer per Cadis.

Completen la llista la primera candidata per Ciutat Reial, que serà la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez; el ministre de Sanitat, José Miñones, encapçalarà la llista a la Corunya, i el titular d'Indústria, Héctor Gómez, a Tenerife.