El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que les iniciatives en contra de la llei de memòria democràtica dutes a terme per governs autonòmics de la dreta tracten de "banalitzar la dictadura franquista". Sánchez ha participat aquest dissabte a Vitòria en un míting electoral per a les eleccions basques del 21 d'abril, juntament amb el candidat socialista a lehendakari, Eneko Andueza.

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE ha criticat que totes aquestes iniciatives dutes a terme per governs autonòmics del PP i Vox "no són de la concòrdia, sinó de la discòrdia". "Ens sentim indignats, però per desgràcia no ens sorprèn, perquè això és el que advertim després de les eleccions municipals i autonòmiques de maig i després de les generals de juliol", ha recalcat.

Ha afegit que a Espanya hi ha una "dreta i una ultradreta que no es distingeix", que "no se sap on comença un i on acaba l'altra" i conformen governs "reaccionaris que pretenen reescriure la història i equiparar la democràcia amb la dictadura". Sánchez ha reiterat que el govern d'Espanya defensarà la "dignitat de les víctimes del franquisme i denunciar que enfront de la llei de memòria democràtica banalitzin la dictadura franquista, com enfront del feminisme banalitzen la violència de gènere o enfront del canvi climàtic banalitzen els efectes del canvi climàtic".

Retreu al PP que Ayuso dicti la "política sobre corrupció"

Alhora, ha criticat l'oposició i ha estat d'acord irònicament amb Feijóo: "Amb raó diu que tenim la pitjor dreta de la història de la democràcia", ha etzibat Sánchez aquest dissabte a Vitòria en un míting de campanya de les eleccions basques. "Estem parlant d'un PP que en política exterior fa el que digui Aznar; en drets socials, el que mani Abascal; i en corrupció, el que dicti Ayuso", ha carregat el president espanyol, que també ha retret les crítiques d'Aznar negant l'existència de l'estat palestí i titllant "d'absurd" el compromís de Pedro Sánchez. "La solució dels dos Estats Israel-Palestina no és un invent del sanchisme, com ell diu, sinó resolucions de Nacions Unides", ha recordat Sánchez.

En la seva intervenció, Sánchez ha recordat el seu recent viatge a Orient Mitjà, on, segons ha defensat, la posició d'Espanya és "francament respectada, reconeguda i benvolguda". En aquest context, s'ha congratulat que sempre que el PSOE ha governat a Espanya la societat ha avançat en "economia, ocupació, convivència, drets, polítiques socials i igualtat real i efectiva entre homes i dones i pau". "Que important és avui en el món enarborar la bandera de la pau?", ha qüestionat.

Sánchez, que ha defensat que "no hi ha cap cooperant que mereixi morir" ni tampoc "cap país que mereixi ser massacrat", ha subratllat que "no hi ha cap resolució de Nacions Unides que mereixi ser incompleta durant dècades". "Per això el govern d'Espanya donarà suport al reconeixement de Palestina com un estat de ple dret i per descomptat treballarem per la pau a Orient Mitjà", ha anunciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!