El PDeCAT ha mostrat la seva divisió interna entre puigdemontistes i moderats en la primera votació que hi ha hagut al Congrés dels Diputats després de la renovació de la direcció aquest cap de setmana. La cambra baixa votava el nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE.

Tot i que els vuit diputats del PDeCAT eren al Congrés, només quatre han votat i la resta ha decidit no entrar a l'hemicicle. Hi han votat a favor Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Ferran Bel i Feliu Guillaumes i s'han absentat la nova vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, Sergi Miquel, Lourdes Ciuró i Toni Postius.

La votació d'avui ha estat la primera que s'efectua després de la renovació de la direcció del PDeCAT. La vicepresidenta, Míriam Nogueras, ja va advertir quan va arribar a la presidència de la formació que a partir d'ara s'encariria el suport del PDeCAT al govern de Pedro Sánchez. I avui s'ha escenificat aquesta situació. 

El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha garantit que a la votació de divendres votaran tots a favor de Mateo. Campuzano ha garantit que a la votació hi seran tots (a excepció de Postius que té ple a Lleida) i que hi votaran a favor. "La decisió ja està presa i és de sentit comú, no podem facilitar aquest triomf al PP", ha dit als passadissos del Congrés. 

Els diputats que s'han absentat han volgut treure ferro a la situació i han afirmat que no ha assistit al ple perquè tenien reunions i han defensat que el grup "estava i està unit". També han garantit que divendres seran al plenari i que votaran a favor de la proposta de Rosa Maria Mateo. "Som un grup petit i ens portem bé, anem a l'una, i ara estarem més coordinats amb el Govern", diuen. 

Sostre de dèficit

La votació d'avui ha estat un avís al govern de Pedro Sánchez, que està pendent d'una altra votació, en aquest cas pel sostre de dèficit. El PDeCAT dubta si donar suport al sostre de despesa quan se sotmeti a votació al Congrés perquè no creu que tingui gaire sentit votar a favor de l'acord pel qual es fixen els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al període 2019-2021 perquè el PP té majoria absoluta al Senat i ja ha dit que no l'admetrà.

Fonts del PDeCAT han recalcat que "no hi ha res de franc" i que el govern espanyol no pot esperar que en la votació sobre la nova via de consolidació fiscal s'aconsegueixin els mateixos suports que per tirar endavant la moció de censura a Mariano Rajoy sense oferir res a canvi en una negociació.

El grup d'ERC sí que ha donat suport en bloc a Rosa María Mateo. Tanmateix, la proposta del govern de Sánchez no ha prosperat perquè necessitava dos terços de la cambra. Divendres hi haurà una segona votació, en què només es requerirà la majoria absoluta.