La solitud de l’exconseller Santi Vila aquest matí a Madrid s'ha convertit en una de les imatges polítiques de la jornada. Vila s'ha presentat a l'Audiència Nacional acompanyat únicament del seu advocat, la qual cosa ha contrastat amb els membres del Govern que han entrat junts a la seu del tribunal. A més, mentre els consellers rebien els aplaudiments i el suport dels concentrats, ha cridat poderosament l'atenció el silenci que ha envoltat l’entrada de Vila. No només no hi ha hagut aplaudiments per a l'exconseller sinó que fins i tot alguns dels concentrats li han girat d’esquena.

El polític gironí va abandonar el Govern la vigília de la votació al Parlament de la proclamació de la República, després de dies de rumors sobre les seves reticències en relació a aquesta decisió.

La marxa de l’exconseller en un moment extremadament delicat per al president, Carles Puigdemont, va provocar un profund malestar al PDeCAT, especialment pel fet que l’executiu ja va travessar una crisi de Govern el passat mes de juliol per blindar les decisions sobre el desenllaç del procés. En aquella ocasió, Vila va decidir quedar-s'hi i no només això sinó que va passar del Departament de Cultura a Empresa i Coneixement.

El malestar al PDeCAT no ha fet més que créixer amb la peregrinació que Vila ha protagonitzat els darrers dies anunciant la seva voluntat de ser candidat del partit i mostrant les crítiques al Govern.

La marxa del dirigent demòcrata del Govern i les seves crítiques a la votació del Parlament, però, no li han permès estalviar-se els insults en abandonar la seu de l'Audiència.