Esquerra Republicana i el PDeCAT estan decidits a donar suport a la moció de censura de Pedro Sànchez contra Mariano Rajoy sempre que el candidat socialista no l’esguerri aquesta tarda quan s’enfronti dialècticament amb els portaveus sobiranistes que l’interpel·laran. Així que tota la pressió se centra en el PNB, que havia pres la decisió d’esperar a veure què feien els catalans per no quedar-se sol salvant Rajoy. Des d’aquest punt de vista, tot apunta que el líder del PP té les hores comptades com a president del govern espanyol. Tanmateix, no es pot dir blat fins que és al sac i ben lligat i les 24 hores que falten per a la votació són una eternitat política durant la qual passaran moltes coses dins i fora de l’hemicicle. Amb tot, algunes intervencions del president espanyol sonaven a comiat com quan ha dit que “yo continuaré siendo español” i, al final del debat amb Sánchez, quan enmig d’una ovació de la bancada popular, ha agafat la maleta i ha marxat tot sol.

Paradoxalment, l’aritmètica contradiu la dialèctica, perquè l’enfrontament parlamentari entre Mariano Rajoy y Pedro Sánchez se l’ha emportat el primer còmodament. De fet, el comentari més repetit en acabar el duel sobre l’actuació de Sánchez era “molt fluix”. Rajoy ha estat duríssim en tots els seus atacs però destacant totes les contradiccions del candidat socialista, que aquest no sabia com replicar. Rajoy ha assenyalat fins i tot les contradiccions dels grups com Podemos o PDeCAT en el seu suport. El líder del PP s’ha permès citar tots els insults de Sànchez al president Quim Torra, tot recordant que ell mai no ha fet res de semblant. Sànchez ha abandonat l’hemicicle amb cara seriosa com si hagués perdut el combat, però als passadissos es comentaven més els nombres favorables a la caiguda de Rajoy.

La crisi amb Catalunya ha estat omnipresent al llarg del matí en totes les intervencions i segur que continuarà. Cal no oblidar que el govern pot intervenir sempre que vulgui i sense límit de temps. I tampoc s’han de descartar sorpreses de darrera hora. Mariano Rajoy s’ha fet un fart de recordar frases i frases de dirigents socialistes contraris a acceptar el suport dels sobiranistes ni en una moció de censura. La possibilitat d’un tamayazo tampoc està descartada.