El president, Carles Puigdemont, ha explicat davant del consell nacional del PDeCAT que en cas que l'Estat decideixi activar l'article 155 de la Constitució, voldrà dir que no s'ha acceptat la seva oferta de diàleg i, per tant, tocarà aplicar el resultat del referèndum i aixecar la suspensió de la declaració d'independència.

Puigdemont ha fet aquesta reflexió després que la coordinadora general del partit, Marta Pascal, li ha garantit que compta amb "tota la complicitat" de la formació per aixecar la suspensió si l’executiu de Mariano Rajoy posa en marxa l’article 155.

Segona resposta

Tot plegat, hores abans que aquest dijous, a les deu del matí, s'esgoti el termini fixat en el requeriment del govern espanyol per revocar la declaració d'independència feta al Parlament i després que al llarg del dia d'avui des de l'executiu popular s'han llançat diferents advertiments sobre els efectes de no acatar l'ordre.

Puigdemont i Pascal han estat els únics a intervenir en la reunió del consell extraordinari i tots dos han coincidit a destacar  tant la necessitat de donar compliment al mandat del referèndum, sempre que l'executiu popular decideixi tancar la porta a la negociació, com en la voluntat d'apostar pel diàleg mentre aquesta via es mantingui oberta. Per aquesta raó, el president ha deixat clar que respondrà també aquest dijous al requeriment del govern espanyol i ho farà en els mateixos termes que ho va fer dilluns.

Rei emèrit

No s'ha parlat d'eleccions, però sí que ha quedat la idea que l'activació del 155 donaria peu a una convocatòria del Parlament en els propers dies per fixar la resposta del Govern. El president fins i tot ha arribat a ironitzar, segons fonts assistents, que no té cap intenció de fer com el Rei emèrit, i que per més que des de l'Estat esperin que ell també digui ho sento m'he equivocat i no tornarà a passar, això no ho pensa dir.

El president s'ha mostrat molt crític amb el front obert per l'Estat per combatre la independència ensorrant l'economia catalana, i ha reclamat als assistents que no es creguin, com volen fer creure algunes veus, que només hi ha una manera de superar aquesta situació, perquè, a parer seu, n'hi ha més.

Territori desconegut

Tampoc ha amagat la gravetat del moment, i ha subratllat que l'aixecament de la suspensió es traduirà en entrar en un "territori desconegut" en què s'arribarà a un punt en què ja no hi haurà cartografia. Igualment, i atenent a la resposta que fins ara ha mostrat l'Estat, ha admès que serà dur.

Ha obert la reunió la coordinadora del partit que, a banda d'expressar l'aval a la resposta de Puigdemont en cas que s'activi el 155, ha plantejat un missatge de defensa de les pròpies institucions, "l'escola, la cultura, els Mossos, la convivència, i tot allò que ha construït el catalanisme polític". Pascal ha anunciat que el PDeCAT ha convocat per al proper 11 de novembre una conferència política per començar a abordar el posicionament del partit davant la futura Constitució catalana.

En abandonar el World Trade Center on s'ha celebrat la reunió el president ha estat acomiadat amb aplaudiments dels presents, igual com en arribar a la reunió del consell.