"Volem que Puigdemont lideri el desbordament de les urnes el 21-D". El PDeCAT ha designat Puigdemont com a candidat a les eleccions del proper 21 de desembre. El president s'havia ofert a ser candidat i així ho ha corroborat la seva formació. La decisió arriba avui, justament quan la Fiscalia de Brussel·les ha ordenat a la policia detenir el president i quatre consellers. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ho ha confirmat en una roda de premsa posterior al consell nacional de la formació.

La decisió dels dirigents demòcrates, segons ha exposat Pascal, recull els següents acords: d'una banda, Puigdemont és el candidat proposat per la formació; d'altra banda, el PDeCAT aposta per una candidatura transversal que "incorpori totes les sensibilitats", en la mateixa línia que ERC i, en darrer terme, s'exigeix que els dirigents destituïts per l'aplicació de l'article 155 puguin concórrer a les eleccions. Pel que fa a la configuració de la llista, el partit ha descartat marcar línies vermelles. "No serem nosaltres els que posem condicions", ha exposat Pascal. 

Puigdemont ja va reclamar ahir una llista unitària de cara a les eleccions del 21 de desembre i es va postular com a candidat per liderar-la, una idea que ara ha ratificat la seva formació.

El PDeCAT s'ha reunit aquest diumenge en un consell nacional extraordinari per decidir la seva aposta amb vista a les eleccions del 21 de desembre, després que ahir fessin el mateix els republicans, que van plantejar dues alternatives: o un gran front contra el 155 que superi la fórmula de Junts pel Sí amb PDeCAT, un sector de Podem i la CUP, o bé —en cas que no sigui possible— que els partits concorrin per separat. 

Vistes les posicions del PDeCAT i ERC, ara la decisió recau sobre la CUP. El límit per presentar les coalicions, que acaba aquest dimarts, no ha mogut el calendari dels cupaires, que esperaran fins dissabte per celebrar l'assemblea en què es decidirà la seva aposta per als comicis.

Crida a la participació

La coordinadora general de la formació ha fet una crida a la participació a les eleccions davant els que "practiquen el derecho de conquista" i "empresonen gent honesta". Per això, el partit ha demanat una "generositat extraordinària interna i externa", en un missatge clarament dirigit a ERC. "No podem permetre que els del 155 i els que han donat lloc als empresonaments es quedin amb les institucions", ha sentenciat Pascal.

El consell nacional extraordinari ha estat marcat per l'absència dels consellers del PDeCAT empresonats dijous passat després de declarar davant l'Audiència Nacional i també pel fet que els membres de la Mesa, també investigats, tampoc hi han assistit, perquè estan preparant la seva estratègia amb vista a la declaració davant el Tribunal Suprem de dijous vinent, 9 de novembre.