El Partit Demòcrata Català Europeu (PDeCAT) no obté cap diputat i desapareix de Madrid després d'aquestes eleccions. Així doncs, el PDeCAT tenia quatre diputats al Congrés després de l'escissió amb Junts, just a la meitat de la legislatura, l'any 2020, que no han sabut conservar tot i haver guanyat el 100% dels drets electorals per aquesta campanya.

Sota la marca PDeCAT-Espai CiU, el seu candidat, Roger Muntañola, ha acceptat el fracàs: "Compareixem els primers perquè els qui són derrotats, han de sortir els primers. Ens ha anat molt malament, personalment assumeixo tota la càrrega que està resultant realment complex. Saben que hem fet una campanya amb un pressupost de 16.000 euros i amb aquestes xifres és difícil. Però també hem tingut l'oportunitat de contrastar. Aquesta és una derrota sense pal·liatius. Vull agrair la confiança en la meva persona". Unes declaracions de Muntañola precedides d'un llarg aplaudiment just abans de comparèixer.

El perfil mediàtic de Muntañola

Així doncs, Roger Muntañola que anava com a independent, no ha sigut el guanyador que el partit buscava. La idea del PDeCAT entorn la seva figura era agafar un perfil menys pragmàtic i de partit, com ho era el seu segon i diputat en la darrera legislatura Genís Boadella, però més mediàtic. Després d'un periple com a tertulià televisiu i radiofònic, a Muntañola li han pesat algunes declaracions que va fer en calent en algun espai d'aquests com assegurar que per "menys de 45.000 euros" ell no anava a treballar. I també, veient els resultats, ha fallat en la seva estratègia d'ara basada en treure del calaix frases passades com la del "peix al cove", però parlar poc del programa polític real que el partit que ell representava defensava.

Per darrere del PACMA

D'aquesta manera, el PDeCAT passa a ser la novena força més votada de Catalunya per darrere de la CUP (setena) i el partit animalista PACMA (vuitè). De fet, el PDeCAT ha obtingut 31.531 vots, mentre que el PACMA, de moment, n'ha sumat 36.302. A més, la majoria dels vots del PDeCAT s'han concentrat a la ciutat de Barcelona amb 8.760 i 24.104 a tota la seva província, un 76,44% dels seus vots totals. La formació liderada Muntañola forma part del grup de partits que passa a no tenir cap mena de representació. De fet, el Congrés dels Diputats ha quedat més 'ordenat' amb la desaparició de partits com la CUP, Ciutadans, Más País, entre d'altres.

En aquesta nit electoral també l'ha acompanyat Marta Pascal, qui ha estat a l'ombra d'aquesta campanya, però que havia decidit fer un pas al costat i allunyar-se del focus mediàtic. Muntañola ha assegurat que "es confirma que el procés s'ha acabat" i ha demanat que Catalunya torni a "la moderació, al sentit comú i al respecte, a una política adulta", en una segona lectura per portar la interpretació dels resultats generals cap a la seva campanya política de les darreres setmanes. Cal recordar que Muntañola havia entrat en el cos a cos amb Junts a qui havia assegurat en un míting que "els enviaria a la paperera de la història". Una història que s'ha girat en contra de la seva proclama.

El periple del PDeCAT

Des de la seva fundació, l’any 2016, el PDeCAT ha tingut un èxit electoral més aviat escàs com a marca pròpia en solitari. A les eleccions al Parlament de 2021, amb l’exconsellera Àngels Chacón com a cap de llista, ja no va obtenir cap diputat i es va quedar a tres dècimes d’assolir el percentatge mínim legal per entrar al repartiment d’escons. A les eleccions generals del novembre de 2019, la candidatura de Junts per Catalunya, amb el suport econòmic i logístic de l’estructura del PDeCAT, va treure 8 diputats al Congrés.

Però a l’estiu del 2020 es va produir un trencament, sobretot per les desavinences del partit amb Laura Borràs i va acabar amb l’escissió de quatre parlamentaris del PDeCAT: Ferran Bel, Genís Boadella, Sergi Miquel i Concepció Cañadell. D’aquesta manera i per primera vegada, la formació disposava de plena autonomia i representació pròpia en una gran cambra. Malgrat tenir la capacitat de participar en els debats electorals dels mitjans públics i un lloc assignat als espais gratuïts de propaganda electoral, no ha pogut conservar ni un diputat.