Pau Juvillà ha denunciat que no pot presentar-se el 12-M pel "joc brut" del Tribunal Suprem, en un seguit de piulades d'aquest dimecres. L'exdiputat de la CUP ha explicat que l'alt tribunal li va comunicar dos dies abans que es tanqués el termini de presentació de les llistes que la seva condemna d'inhabilitació havia exhaurit el passat 1 de març, quan la formació anticapitalista ja havia registrat les seves candidatures per a les eleccions catalanes.

"Doncs es veu que, malgrat que l'11 de març el Tribunal Suprem em comunicava que ja podia començar a complir la inhabilitació de 6 mesos per a qualsevol càrrec públic, el 3 d'abril se m'ha comunicat que l'1 de març la condemna s'havia exhaurit", ha relatat Juvillà. I ha afegit: "Un cop més, la no-polititzada justícia espanyola jugant amb els tempos abans d'unes eleccions". La cosa és que va sorgir el seu nom per encapçalar la candidatura de la CUP per Lleida, segons ha revelat. "De ganes no me'n falten", ha assegurat.

Els arguments de Juvillà

Però va decidir no ocupar aquest espai a la llista, ja que els juristes van dir-li que "molt probablement no podria ocupar-lo formalment per la inhabilitació". "No em va semblar correcte i no jugava a favor del conjunt de la llista ni de la voluntat de qui ens votés. Reforça més la llista, i per tant el projecte polític de la CUP Ponent-Pirineu-Aran, que els qui l'encapçalin puguin exercir la funció per la qual són escollits sense renunciar a la denúncia que l'estat espanyol exerceix contra l'independentisme de manera contínua i constant en el temps", ha argumentat. 

En aquesta línia, Juvillà ha defensat que la seva estratègia no és "donar poder als tribunals espanyols per decidir". "No renunciarem a denunciar el meu cas, els existents i els que puguin sorgir, aquí, a Madrid o a Europa, perquè les lluites són, essencialment, col·lectives", ha afegit. També ha considerat que ell no és "exemple de res": "Respecto profundament qui pensi (i actuï) de manera diferent davant la repressió. Tots els camins són vàlids per denunciar-la i combatre-la i tots són positius".

L'exdiputat ha celebrat que "la gent de Ponent i Pirineus podran votar una llista amb gent compromesa, implicada en la defensa del territori, en l'alliberament nacional i social, començant pel Bernat Lavaquiol i acabant pel Josep Messalles, que fa anys que pica pedra en defensa del català a la Franja". "No renuncio a res ni marxo cap a casa. Això és una cursa de fons i, com deia Salvador Seguí, 'Deixant de banda els incidents de la lluita, que facin el que vulguin amb els nostres enemics, triomfarem i arribarem al final amb un somriure als llavis'", ha conclòs.

Juvillà fou condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d'inhabilitació i multa per desobediència per mantenir un llaç groc a la finestra del grup municipal quan era regidor a Lleida durant les eleccions generals de l'abril del 2019. Una condemna que el Suprem va confirmar al febrer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!