El comissari José Manuel Villarejo, ja famós per la seva implicació en tota la trama de l'Operació Catalunya, amaga les seves activitats empresarials i ho justifica assegurant que són inversions familiars, segons posa de relleu un informe policial elaborat per la Unitat d'Afers Interns de la Policia i recollit per Público.

Villarejo hauria constituït el 1989 Financiera Omerán i Financiera Uruplan a Uruguai amb uns fons d'"origen desconegut" i gràcies als quals hauria creat una estructura financera amb "quatre nivells de societats que tenen participacions en unes altres", fet que dóna a intuir a la policia que responen més a dificultar una possible investigació, que no a criteris mercantils.

El 2011 comencen els problemes. Fins llavors, Uruguai era un paradís fiscal, però en aquell moment, quan va començar "possiblement a desaparèixer aquesta protecció uruguaiana per la firma dels convenis internacionals", les seves societats acaben convertint-se en dues societats limitades espanyoles: Lextor S.L i Club Exclusivo de Negocios y Transacciones S.L (CENYT).

Aquesta última té "un capital social que ascendeix als 2.435.230 euros i és propietat del comissari a través de les societats Lextor S.L (50,42%) i Club Exclusivo de Negocios y Transacciones S.L (43,67%).

El gran patrimoni

Segons l'informe, el comissari seria "el titular directament o indirectament, d'una trentena de societats amb capital social desemborsat de 25 milions d'euros" i seria, també, propietari de 92 immobles repartits per diferents municipis malaguenys.

Villarejo, però, no va introduir-se en aquest món ni treballar com a "agent encobert" fins al 1989, després d'haver estat destinat al País Basc i fundés el Sindicat Professional de la Policia, a través del qual hauria aconseguit establir una relació de confiança amb el policia Sebastián Fernández Dopico i es va infiltrar en "cercles periodístics independentistes" per desarticular alguns comandos d'ETA.

Per fer-ho, assegurava el comissari, van haver de crear empreses d'hostaleria a Uruguai per tirar endavant la investigació sobre la banda terrorista, però Villarejo no va tornar a la policia fins quatre anys més tard, motiu pel qual no podia haver participat de manera oficial a la investigació, motiu pel qual s'investiga ara què va fer entre el 1983 i el 1989.

Regne Unit i Suïssa

La família del comissari, des de l'exdona fins a les filles, han format part de les seves empreses i, fins i tot, el seu fill José Manuel i el seu advocat tenien poders per tocar els comptes a Suïssa i el Regne Unit.

Precisament per això, Villarejo hauria anat fent petits i subtils canvis en l'accionariat com, per exemple, en el cas de la seva dona, imputada l'any passat per gravar i difondre una conversa entre el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i Afers Interns. De fet, fins al 2015 ocupava càrrecs d'administració que ara ja no ocupa.

"A finals del 2015 s'observa com cessa en aquests càrrecs, coincidint amb l'època en què es publica per primera vegada als mitjans de comunicació la seva implicació en l'estructura empresarial de Villarejo", subratlla l'informe.