"L'escenari del candidat alternatiu només el pot plantejar Puigdemont". Amb aquestes paraules, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha plantejat la idea de tenir "un Govern estable dins de la legalitat vigent per poder defensar un programa de govern i fer política". Ho ha dit en una entrevista a La Vanguardia, on ha volgut deixar clar que "el país no es pot permetre 155 dies de 155" i ha advocat per "trobar una manera que s'ajusti a la llei per desembussar la investidura".

Precisament per això, la coordinadora del PDeCAT ha posat sobre la taula que no "ens podem permetre posar en perill persones per les decisions que es prenguin" i ha assegurat que "tots hem assumit que es van prendre decisions que no han fet canviar l'estatus juridicopolític de Catalunya".

Ara bé. Pascal, que s'ha lamentat que les negociacions amb ERC "estan sent més llarg del que inicialment semblava, però ens hem d'entendre", ha insistit a investir a Carles Puigdemont, encara que també ha subratllat la importància de tenir un Govern ja.

Expectatives incomplertes

Pascal ha assenyalat que en el referèndum de l'1 d'octubre "el reconeixement va ser claríssim a les urnes però no podem crear expectatives en la gent que no podem complir" i ha volgut deixar clar que només Puigdemont pot plantejar un escenari alternatiu, així com que "no hi ha plans B ni C fins que el president no digui el contrari".

En aquest sentit, la coordinadora del PDeCAT ha posat en relleu que "tenir un Govern que tiri polítiques endavant no ha d'excloure que Puigdemont pugui fer una tasca clara al servei del país i que continuï sent el referent i el líder clau d'un moment de la història de Catalunya en qui hem arribat tan lluny".

Sobre la declaració d'independència del 27 d'octubre, Pascal ha assegurat que "va ser una declaració d'intencions sobre com alguns creiem que ha de ser el futur polític, però va quedar clar que l'endemà no hi havia un estat independent" i, també, que va ser "un acte simbòlic sense conseqüències ­juridicolegals".