La majoria dels partits que formaran el Parlament en aquesta XIII legislatura han acordat aquest divendres enviar el grup de Vox als despatxos de les golfes. Així ho ha avançat el diari Ara i ho ha pogut confirmar ElNacional.cat.

Si el PSC, ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem ja van celebrar una primera reunió aquest dimecres per arraconar Vox a la Cambra catalana, avui s'ha tancat un acord entre tots els partits amb representació en la darrera legislatura per enviar els diputats del partit d'extrema dreta a les sales de reunions del pis de dalt, situades a les golfes del Parlament. Alguns partits apunten que -més enllà del simbolisme d'aïllar l'extrema dreta- la mesura també s'ha pres per no coincidir amb els diputats ultres pels passadissos de l'edifici. 

Així doncs, el partit d'extrema dreta quedarà relegat a les sales de les golfes, on aquesta darrera legislatura no hi havia cap grup. Els diputats ultres compartiran planta amb el Lletrat Major, el departament de Recursos Humans, el d'Informàtica i Telecomunicacions, els Serveis Jurídics de la Cambra i la Direcció de Gestió Parlamentària.

Per altra banda, Ciutadans cedirà el seu despatx al PSC, mentre que JxCat farà el mateix amb ERC. Així doncs, les dues primeres forces parlamentàries es quedaran amb la planta noble de l'edifici, on hi ha el saló de plens, el despatx de la Presidència, les sales de les comissions i la sala de premsa.

La resta de formacions: JxCat, la CUP, els comuns, Ciutadans i el PP, tindran les seves dependències a la planta baixa de l'edifici. Per contra, els partits encara no han acordat com quedarà organitzat el saló de plens. El més previsible, però, és que l'hemicicle continuï quedant dividit entre el bloc unionista i l'independentista, tal com va passar en les darreres legislatures de procés independentista.

El desafiament de Vox

Vox ja va reaccionar ahir a aquest veto majoritari de partits desafiant-lo i advertint que aspiren a ocupar un lloc a la Mesa, tal com els correspondria en circumstàncies normals com a quarta força de la cambra. En declaracions a la premsa a la plaça Sant Jaume de Barcelona al costat de la també diputada electa María Elisa García, Ignacio Garriga va assegurar que el cordó sanitari demostra el "profund caràcter antidemocràtic" de l'independentisme i l'esquerra, als quals va acusar de voler "subvertir l'ordre constitucional".

Tot i l'enuig dels diputats ultraespanyolistes, el veto segueix en peu. Aquest mateix matí, cupaires i comuns s'han reunit i, entre altre temes, han tractat aquest tema. "S'ha aprofundit en primer lloc en el cordó sanitari a Vox per blindar la propagació del seu discurs d’odi en el Parlament", han dit.